Dahlia

Jeg bliver tiltagende betaget af de farvestrålende og mangfoldige dahlia, der begynder at lyse op i haverne rundt omkring. IMG_1067I år også i min egen. Jeg har ikke været den helt store dahlia-fan tidligere, da jeg ikke er så god til at få knoldene gravet op i efteråret. Jeg har i et par år haft nogle enkelte stående i krukker, og kørt krukkerne inden døre, inden frosten kIMG_6472IMG_1068om. Og de har faktisk overlevet fint.

I år besluttede jeg mig for at give den lidt gas på dahliafronten og indkøbte ca 10 forskellige slags – vidt forskellige i form og farve inden for de rosa/hvid/violette nuancer. Jeg satte knoldene i jord i potter i april og stillede dem op i drivhuset. Alle begyndte at skyde fint på nær én, og da de IMG_6472var blevet tilpas store og foråret havde fået sendt temperaturen udendørs nogle grader op, satte jeg dem glad ud i haven. De blev primært plantet i staudebedet, hvor jeg tænkte, at de kunne erstatte nogle af de tidlige sommerblomster, når vi kom hen mod slutningen af juli. Med stor tilfredshed fandt jeg nye voksesteder til dem og forventningsglæden var stor. Desværre gik der ikke lang tid, før andre af havens nydere også fik blik – eller måske rettere smag – for dem. Snart stod kun de bare stængler tilbage, efter at sneglene havde sat dem på menukortet.

Lettere frustreret gik jeg i gang med at grave dem op og sætte dem i potterne igen, i håbet om, at de ville komme sig, hvis de blev beskyttet mod snegle og fik ro til at vokse sig større. IMG_0287En snak med en havemand på havemessen på Gram Slot gav mig håb om, at det nok skulle kunne lade sig gøre. Når planterne får en vis størrelse, bliver de mere uinteressante for sneglene, så der skulle nok bare lidt tålmodighed til. Nogle af planterne fik jeg reddet – andre var for medtagne og gav op. Planen var at plante dem ud igen – det har jeg dog ikke rigtig turdet, så nu står de i krukker på terrassen ved drivhuset. Kun en enkelt er plantet ud i haven. Den klarer sig og har de fineste blomster – det er Claus Dalbys ‘Rocco’.IMG_1202

En lille krølle på historien er, at i en af mine krukker med duftgeranier begyndte der i løbet af foråret pludselig at dukke spirer frem, der umiskendeligt mindede om dahlia. Der var ingen i husstanden, der kunne huske, at der havde været dahlia i den krukke – ikke desto mindre er den nærmest eksploderet og står nu med et væld af lyserøde blomster! IMG_1206Og det festlige ved dahlia er jo, at jo flere blomster, man plukker, jo flere sætter planten, så det er bare om at plukke ind til buketter!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.