Tag-arkiv: #basilikum

Jord under neglene igen!

Det har ladet vente på sig i år – foråret! Vejret har været koldt og blæsende, og jorden har været frossen og ikke spor indbydende til havesyslerier. Marts måned plejer at være ensbetydende med bakker fyldt med stiklinge og små kimplanter til den kommende havesæson overalt i huset. Min havedagbog plejer at blive fyldt godt ud med små optegnelser over, hvornår vintergækkerne tittede frem, hvornår havestuen fik sin forårsrengøring og hvornår de forskellige frø blev sået. Men i år har det været anderledes. Meget hænger sammen med, at jeg har været fuldt beskæftiget med at færdiggøre mit 6. album, Home Made, sammen med mit band, TheClowns. Men en stor del hænger også sammen med vejret og de udeblivende små fornemmelser for forår, som sædvanligvis præger marts måned.

Men nu kommer det snigende. Jeg kan mærke forventningens prikken både i fingre og mave, og der skal ikke mange solstråler til, før den velkendte gejst er tilbage og haveplanerne begynder at snurre i hovedet igen.

Et smut i havecenteret i påsken gav ekstra gødning til haveplanerne og lysten til at pynte op med små løgplanter i fine glas og forårsblomster i krukker. Og det lykkedes mig faktisk at tage derfra uden noget i hænderne, men til gengæld med en masse nye ideer i hovedet! Lidt ‘nyt’ blev det dog også til efter en tur på et lokalt loppemarked. Her fandt jeg en rustik lerkande, som passer rigtig godt til en fin krukke med hanke, som jeg fandt sidste år. Pga dens form egner krukken sig bedst til etårige planter, der ikke danner et stort og bredt rodnet. Jeg har derfor skiftet sukkulenten fra Mallorca, som blev plantet i krukken sidste år, men som er vokset eksplosivt, ud med basilikum, der alligevel skal skiftes ud efter sæsonen. Kanden er nok mest til pynt, når den ikke skal bruges til buketter.

Jeg har sået frø af tomat, basilikum, koriander, persille, rucola, aubergine og artiskok. Og jeg forsøger mig med frø fra lupiner fra ‘Farfars skov’ – også selv om de er nogle år gamle og dermed formentlig ikke voldsomt spiredygtige. Vi får se….det kunne være sjovt, hvis det lykkedes, da de har deres egen lille historie med.

Tomater og auberginer har vokset sig så store, at jeg nu har delt dem og sat dem over i hver deres lille tørvpotte – så lidt jord under neglene har jeg da fået. 🙂 Jeg har også kigget lidt til mine overvintrende pelargonier, nippet visne blade af og sat små stiklinge i glas. I går var det både fridag og godt vejr, så jeg tog en tur rundt i haven for at bese det hele. Det er sjovt at bemærke, hvor langt tilbage det hele er i forhold til sidste år. Både ude og inde i drivhuset.

Vintergækker og erantis blomstrer stadig – de plejer at have takket af, når vi når april. Krukker, der i efteråret blev sat om bag huset med små forårsløg i, er så småt ved at vise tegn på liv og skal renses for senegræs og andet ukrudt, så perlehyacinterne kan få lov at shine. Og inde i drivhuset stod ferskentræet i fuldt flor  sidste år ved denne tid. Lige nu er der blot ansats til knopper. Nu lover vejrguderne mildere vejr og tocifrede temperaturer. Det vil sikkert sætte godt gang i alt det grønne, der ligger og venter på at titte frem og springe ud. Jeg er klar til at tage imod! 🙂

Related Images:

Lav din egen krydderurte-salt

IMG_3920

Krydderurter smager allerbedst når de er helt friske. Der er mange muligheder for at bruge krydderurterne i madlavningen – både i salater, som snacks, som topping på det hjemmebagte brød (her er rosmarin fantastisk), til pesto og som klassisk smagsfarvning i den enkelte ret. I år har jeg forsøgt mig med at lave krydderurtesalt – og det med stor succes! 🙂

IMG_3897

Det er meget, meget enkelt – man plukker en håndfuld af den ønskede krydderurt og lægger det i en blender. Så tilsætter man en passende mængde salt (jeg har både prøvet med Maldon’s flagesalt og almindelig, groft salt – og det almindelige salt gav faktisk det bedste resultat) og trykker på knappen. Når salt og krydderurter er blendet godt sammen, fyldes blandingen i et glas med tætsluttende låg. Laver du flere forskellige slags, kan du sætte et fint lille mærkat på glasset, så du kan kende forskel på dem. Du kan selvfølgelig også dufte dig frem 🙂

IMG_3966

Jeg troede egentlig, at krydderurterne skulle ligge og tørre først – men jo længere de tørrer, jo mere smag mister de. Jeg har foreløbigt lavet tre forskellige slags – timiansalt, basilikumsalt og løvstikkesalt. Lækkert, lækkert. 🙂 Den med løvstikke er nok min favorit.

Du kan købe friske krydderurter i de fleste dagligvarebutikker – eller du kan købe dem som frø og selv så dem. Der er et stort udvalg af frøbutikker på nettet. Plantefrø.dk er én af dem, og de har rigtig mange krydderurtefrø – du kan se deres store udvalg her.