Tag-arkiv: #fuglefoder

Lav dit eget fuglefoder

IMG_6173
Billedet af den sultne mejse blev taget før de hjemmelavede foderklokker var klar!

Vintertid er tid til at tænke på fuglene i haven.

Jorden kan være frossen og dækket af sne, vandet måske frosset til is og frø og kerner fra efteråret forlængst spist op. Dagene er korte og giver kun fuglene få timer at finde deres føde i. Det er derfor nu, der skal fodres for havens små flyvende venner.

Der er efterhånden mange forskellige fuglearter, som anses for ‘almindelige havefugle’ – og ved at fodre og gerne variere sammensætningen af foderet, kan man tiltrække – og mætte – rigtig mange fugle. Placerer du fuglefoderet, så du kan se det inde fra dit vindue, er det en ekstra gevinst. Det er spændende at iagttage de mange fugle, der finder vej frem til foderet, og fra vinduet kan det gøres uden at forstyrre fuglene.

I dagligvarebutikkerne fås forskellige former for fuglefoder – de klassiske mejsebolde, poser med vildtfugleblanding og kornneg. Men vil du gøre lidt ekstra ud af det, så afsæt et par timer til at lave dit eget fuglefoder. Det er hyggeligt – og resultatet vil formentlig blive kønnere at se på, end mejseboldenes grønne plasticnet. Sørg for at der er et stort fedtindhold i foderet, fx dyrefedt, palmin eller kokosolie – og bland gerne rosiner, tranebær eller anden tørret frugt i. Nødder og rester fra tørre kager eller gammelt brød vil garanteret også falde i smag. Husk at fortsætte vinteren igennem med at fodre –  helt frem til det første kuld er af reden!

IMG_6188
Gang i gryden! En pose vildtfugleblanding er blandet op med gemte rester af julens småkager, der er blevet knust godt. Hele blandingen vendes grundigt i fedtstoffet.
IMG_6189
Foderbægrene sat på køl i udestuen

Opskrift på fuglefoder:
Smelt 500 g fedstof i en gryde. Bland ca. 1 kg frøblanding i og sørg for, at alle korn får fedtstof på sig, så det hele klæber sammen, når det nedkøles. Hæld blandingen i forme – og vær gerne kreativ, så du får forskellige foderformer. Jeg har brugt små bægre, som i omvendt form giver små klokker at hænge op. Prøv også med småkageformer som fx hjerter eller stjerner. Lad det køle helt af, enten udendørs eller i køleskabet.  Prik hul gennem fodermassen, bind en grov snor eller et stykke ståltråd igennem og hæng den op. Fuglene vil elske det!

Indtil nu har vi haft et foderbræt med løse frø og kerner og nogle mejsebolde hængende i syrenbusken tæt på vores køkkenvindue. Det er hyggeligt at følge med i fuglenes færd, når de flyvende middagsgæster tager for sig af retterne derude. Vi har flest mejser, men også rødhalsen er ofte på besøg. Solsorten og gråspurven har også fundet frem til restauranten, og store skovduer kigger ind imellem forbi.IMG_6157

I dag har jeg udvidet menukortet med disse foderklokker, som nu hænger klar til fortæring af de små, sultne fugle derude.IMG_6195

Imens fuglene mæsker sig, kan du lave dig en god kop varm te – og måske sende en lille hilsen til en god ven. Se de søde postkort med vinterens fugle lige her .

Velbekomme!