Tag-arkiv: #geografiskhave

Grundlovsdag i Geografisk Have

Tirsdag den 5. juni var jeg for første gang til plantemarked i Geografisk Have i Kolding. Det er dog helt sikkert ikke sidste gang – det er en årlig tradition, hvor massevis af både private og professionelle stiller boder op med alverdens forskellige og sjældne planter og andet tilbehør til haven. Hundredevis af besøgende stod i kø for at være med, da haven åbnede kl. 10, og jeg var iblandt dem sammen med min datter og en god veninde, der også elsker at nørde med blomster, krydderurter og sjove planter til have og drivhus.

Vejret var strålende, vi havde en madkurv med og vi fandt hurtigt ud af, at de ‘professionelle’ gæster – altså dem, der havde prøvet det før – alle havde deres egen lille trækvogn med til de mange planter, de formentlig ville få med hjem. Det havde vi ikke, men vi havde fundet en parkeringsplads ikke så langt fra haven, så vi kunne gå lidt frem og tilbage efter behov. Det første, vi gik efter, var krydderurter. Min veninde får i år et 3×1 meters højbed til krydderurter, og selv om hun har mange allerede, er det altid spændende at finde noget nyt. Der var rig mulighed for at finde, hvad vi søgte efter – og vi fik da også indkøbt 13 krydderurter, bl.a. appelsintimian, bredbladet timian, ‘karry’, honningmelonsalvie, isop, oregano og rosmarin.

Der var sat informationsskilte ved alle de forskellige krydderurter. Det bliver spændende at prøve denne ‘karry’ i en simreret til efteråret.

Sælgeren ville gerne opbevare krydderurterne for os bag disken og i skyggen – herligt! Nu skulle vi bare huske at få dem med hjem igen, når den tid kom!

Jeg er på jagt efter nogle ganske særlige valmuer til haven – hvide eller i rosa nuancer, men de er ikke så nemme at finde. Jeg har i flere år forsøgt at så pæonvalmuer i haven fra frø. Det skulle efter sigende være meget nemt, men det er aldrig lykkedes. Valmuer trives bedst i veldrænet jord, så måske er jeg udfordret af den meget lerede jord, jeg har…

Valmue ‘Patty’s Plum’. Billedet er fra Paris, hvor jeg fandt eksemplaret på gåturen ‘Blomster i højden’ langs den gamle jernbane.

Næste skridt er derfor at købe færdige planter og sætte dem i haven. Særligt drømmer jeg om at kunne få staudevalmuen ‘Patty’s Plum’, fjervalmuen ‘Lilac Pompom’, opiumvalmuen ‘Claus’ og pæonvalmuen ‘Black Peony’ i haven.  

Jeg spottede en fin lille hvid valmueplante og den kom med mig hjem. At det så sidenhen viste sig at være en tilfældighed, at de blomster, jeg kunne se på planten, var hvide, var ugens overraskelse. Efter at være blevet plantet i jorden i min egen have, kom de næste blomster hurtigt – men de var rød-orange!!! Det var ikke meningen, og valmuen er nu kommet ud til min veninde at stå. 🙂

Ud over de mange stadeholdere var der også både tombola og planteauktion. Vi skulle selvfølgelig prøve begge dele. Og sandelig om vi ikke alle tre var heldige at vinde på et lod i tombolaen. Det blev til en flot spireabusk, en yndig lime-gul stolt kavaler og en sukkulent-agtig vækst, som ingen rigtig kunne fortælle os, hvad var. Det vil vise sig :-).

Duftsnebolle og roser kom i kurven efter budrunde på auktionen.

Efter en sandwich på tæppet i skyggen skulle vi med til planteauktion! Det er sjovt at være med til – og at følge det spil, der kører, når to budgivere bliver ved at byde hinanden op for at blive den heldige ejer af en ganske særlig og ønsket plante! Jeg vandt budrunden på en duftsnebolle (Virbunum Carlesii), to roser (Home and Garden og Artemis) og jeg var også så heldig at få et eksemplar af buketrosen Heidi Klum med hjem. Hovedattraktionen for mange var en flot koreakornel, med de smukkeste hvidrosa blomster. Sådan en kunne også være et ønske til haven engang 🙂 Tre kødædende planter og en kaktus kom også med hjem til min datters værelse, så bilen var fyldt godt op med spændende sager, da vi ved 16-tiden kørte hjemad igen efter en skøn dag i Geografisk Have. 

Og vi huskede vores krydderurter! 🙂

Related Images:

Kamelia

IMG_6383I weekenden tog jeg en tur til Geografisk Have i Kolding for at besøge det store væksthus med Kamelia, der lige er åbnet for publikum. Det var bestemt et besøg værd – de mange, imponerende kamelia blomstrede overdådigt og var endda kun lige begyndt. Masser af store knopper varslede om hundredevis af kommende blomster i røde, hvide og rosa nuancer, på én gang eksotiske og elegante med deres flotte farver og mørkegrønne blade. De store blomsterhoveder mindede mig om pæoner, roser eller hibiscus. Jeg har sidenhIMG_6375en læst mig til, at kamelia findes i et utal af arter (ca. 30.000)og kan ligne både pæoner, roser, dahlia og åkander. De blomstrer meget tidligt – mellem februar og april – og det er måske derfor, jeg aldrig har fået købt en. Jeg har gået i den tro, at det ville kræve et drivhus at dyrke kamelia, men planten kan tilsyneladende godt klare at stå i haven, så længe det er de mere hårdføre og frostsikre sorter, der vælges – men ellers er et drivhus ideelt. Nu, hvor jeg har fået mit drivhus, tror jeg, at det må være tiden til, at kameliaen flytter ind 🙂

IMG_6379
Lady Campbell

Eftersom jeg ikke har nogen kamelia-erfaring at trække på, må jeg prøve mig frem og rette mig efter de råd, jeg kan læse mig til. Jeg vil gå efter at finde en froststærk sort, der kan stå i en flot krukke i mit drivhus, når det er blomstringstid. Jeg fandt min klare favorit i Kolding – en flot, ensartet mørkrosa, næsten rød blomst ved navn Lady Campbell. IMG_6371Lidt research har givet mig mod på at prøve den, da den tilsyneladende godt kan tåle lidt frost – mit drivhus er nemlig ikke frostfrit. Der var også en meget fin hvid kamelia, som også var blandt favoritterne – se bare billedet her til højre. Rhododendronmuld (ikke ren spagnum, som bliver for sur) er det bedste at plante i, sammen med lecakugler som dræn. Kamelia kræver godt med vand – helst regnvand eller kalkfrit vand – og skal vandes, når jorden er næsten tør. Rødderne risikerer at rådne, hvis de står i vand, så en krukke med hul i bunden uden underskål er at foretrække. Der skal gødes jævnligt hele vækstsæsonen, og her skal jeg gå efter en langtidsvirkende, organisk surbundsgødning for at sikre en konstant tilførsel af næringsstoffer. Når faren for frost er ovre, kan planten sættes udenfor – det vil jeg nok gøre i løbet af sommeren, og så tage den ind igen til efteråret for at minimere risiko for frostskader.  Kamelia-sorterne har forskellige tålegrænser mod frost – nogle tåler det slet ikke, andre kan klare ned til10-15 frostgrader.

IMG_6381Når man læser om kamelia, som oprindeligt stammer fra Kina, Japan og Korea, finder man ud af flere interessante ting om planten. Ud over at den har en smuk blomst, der med sine sommerlige farver er ekstra iøjnefaldende i det tidlige forår, bruger kineserne dens olie til madlavning. I Kinas køkkener er kameliaolie nemlig lige så almindelig som olivenolie er i Europa! Det er også en gammel plante – i Kina findes der Kamelia-træer, der er op til 900 år gamle!

Med mig på turen til Geografisk have havde jeg en god veninde. Hendes mor har i årevis haft en Kamelia stående i haven, som villigt har blomstret med fine, røde blomster. Hvis vi er heldige, får vi måske lov at tage en stikling, så vi kan prøve at få den fine plante til at sætte rødder og gro – og forhåbentlig hurtigt vokse sig stor og sund og fyldt med blomster. Det behøver ikke tage 900 år! 🙂

Og så må jeg på jagt efter en Lady Campbell…IMG_6385IMG_6380