Tag-arkiv: #have

Jord under neglene igen!

Det har ladet vente på sig i år – foråret! Vejret har været koldt og blæsende, og jorden har været frossen og ikke spor indbydende til havesyslerier. Marts måned plejer at være ensbetydende med bakker fyldt med stiklinge og små kimplanter til den kommende havesæson overalt i huset. Min havedagbog plejer at blive fyldt godt ud med små optegnelser over, hvornår vintergækkerne tittede frem, hvornår havestuen fik sin forårsrengøring og hvornår de forskellige frø blev sået. Men i år har det været anderledes. Meget hænger sammen med, at jeg har været fuldt beskæftiget med at færdiggøre mit 6. album, Home Made, sammen med mit band, TheClowns. Men en stor del hænger også sammen med vejret og de udeblivende små fornemmelser for forår, som sædvanligvis præger marts måned.

Men nu kommer det snigende. Jeg kan mærke forventningens prikken både i fingre og mave, og der skal ikke mange solstråler til, før den velkendte gejst er tilbage og haveplanerne begynder at snurre i hovedet igen.

Et smut i havecenteret i påsken gav ekstra gødning til haveplanerne og lysten til at pynte op med små løgplanter i fine glas og forårsblomster i krukker. Og det lykkedes mig faktisk at tage derfra uden noget i hænderne, men til gengæld med en masse nye ideer i hovedet! Lidt ‘nyt’ blev det dog også til efter en tur på et lokalt loppemarked. Her fandt jeg en rustik lerkande, som passer rigtig godt til en fin krukke med hanke, som jeg fandt sidste år. Pga dens form egner krukken sig bedst til etårige planter, der ikke danner et stort og bredt rodnet. Jeg har derfor skiftet sukkulenten fra Mallorca, som blev plantet i krukken sidste år, men som er vokset eksplosivt, ud med basilikum, der alligevel skal skiftes ud efter sæsonen. Kanden er nok mest til pynt, når den ikke skal bruges til buketter.

Jeg har sået frø af tomat, basilikum, koriander, persille, rucola, aubergine og artiskok. Og jeg forsøger mig med frø fra lupiner fra ‘Farfars skov’ – også selv om de er nogle år gamle og dermed formentlig ikke voldsomt spiredygtige. Vi får se….det kunne være sjovt, hvis det lykkedes, da de har deres egen lille historie med.

Tomater og auberginer har vokset sig så store, at jeg nu har delt dem og sat dem over i hver deres lille tørvpotte – så lidt jord under neglene har jeg da fået. 🙂 Jeg har også kigget lidt til mine overvintrende pelargonier, nippet visne blade af og sat små stiklinge i glas. I går var det både fridag og godt vejr, så jeg tog en tur rundt i haven for at bese det hele. Det er sjovt at bemærke, hvor langt tilbage det hele er i forhold til sidste år. Både ude og inde i drivhuset.

Vintergækker og erantis blomstrer stadig – de plejer at have takket af, når vi når april. Krukker, der i efteråret blev sat om bag huset med små forårsløg i, er så småt ved at vise tegn på liv og skal renses for senegræs og andet ukrudt, så perlehyacinterne kan få lov at shine. Og inde i drivhuset stod ferskentræet i fuldt flor  sidste år ved denne tid. Lige nu er der blot ansats til knopper. Nu lover vejrguderne mildere vejr og tocifrede temperaturer. Det vil sikkert sætte godt gang i alt det grønne, der ligger og venter på at titte frem og springe ud. Jeg er klar til at tage imod! 🙂

Related Images:

Nytårsforsætter og nytte(løs)haver

Januar –  det er den tid på året, hvor mange af os får lyst til at starte på en frisk, trække en streg i sandet og sortere i det, vi vil mere af i det nye år og det, vi vil mindre af. Ofte handler det om at ville dyrke mere motion eller ændre lidt på mindre heldige vaner, med det udgangspunkt, at vi nok lige skal stramme os lidt an. Men det handler også om ønsker for det, der giver os glæde og energi, og som vi næsten ikke kan vente med at gøre mere af – eller komme i gang med igen, hvis vi midt i al jule-hurlumhejet har måttet nedprioritere netop de ting.

Dronningen sagde i sin nytårstale, at vi danskere skulle komme i gang med at gøre mere af det nytteløse, som giver os glæde – og det råd har jeg tænkt mig at følge i 2018. Faktisk synes jeg, at jeg allerede gør mange ting, bare fordi jeg har lyst og ikke kan lade være. Men da hverdagen ofte suser af sted med arbejde, praktiske gøremål, familieaftaler etc., bliver min tid til det ‘nytteløse’ prioriteret derefter. Groft sagt går efterår og den første del af vinteren med at lave musik, hvorimod min have får en stor del af min opmærksomhed i forårs- og sommermånederne. Januar,  februar og lidt af marts er ‘skifte-måneder’. Musikken  får konkurrence af den kriblende fornemmelse i fingrene og lysten til at tage hul på haveåret. Forspiring og tanker om, hvad der skal ske i haven i år rykker opad på den mentale hitliste.

Mine ønsker på musikfronten for 2018 er at kunne udgive endnu et album med mit band, TheClowns. Vi er i fuld gang med indspilning af 7-8 nye numre – det skal nok lykkes, og jeg glæder mig meget til at se og høre det endelige resultat!

Hvad der skal ske i min have og mit drivhus, har jeg endnu ikke helt besluttet mig for. Måske vil vi anlægge et aspargesbed. Måske vil vi lave en lidt størrekøkkenhave. Måske skal vi have høns. Måske vil vi prøve skoleagurker i år.

Måske vil jeg have flere Allium – og dyrke flere ingefær og rødløg… Når jeg tænker over det, er det vel egentlig altsammen ret nyttigt. Så helt nytteløst er det nok ikke, når jeg kaster min energi og glæde over haverelaterede sysler. Jeg tænker, at jeg nok skal få succes med at følge mit nytårsforsæt – og jeg glæder mig! 

Godt nytår!

/Mette

Related Images:

Kinesiske slangeagurker – de stikker og smager af squash!

Jeg har tidligere lovet at skrive lidt om, hvordan mit første fjumreår i drivhuset forløber, og hvor jeg især bliver klogere, som sommeren går. På særligt ét område har jeg høstet nogle gode erfaringer – og det er med mine agurker!

Jeg købte tidligt på foråret en pose agurkefrø – og novice som jeg var, tænkte jeg, at det lød godt og eksotisk med en kinesisk slangeagurk! Det skulle nok blive godt!

Jeg såede dem og satte dem under plastic i  vindueskarmen i badeværelset – et meget velegnet sted til spiring, har det i øvrigt vist sig! De første kimblade viste sig hurtigt og så gik det ellers stIMG_6404ærkt. Inden længe måtte jeg plante dem over i en stor balje, sætte støttepinde ved og sætte min lid til, at foråret snart ville bringe lidt varme med sig. Jeg havde nemlig læst, at agurker først kan komme ud i drivhuset, når nattemperaturen kan holde sig på min. 15 grader!

Først i maj plantede jIMG_6485eg dem om igen, forærede nogle væk og satte to planter op i drivhuset. Jeg satte dem i store spande op på en hylde, så de kunne vokse hen langs taget og danne et skyggenet. Det fungerede fint. Jeg fandt hurtigt ud af, at agurker kræver MEGET vand! Blomster kom der også masser af – men ingen agurker.

En god veninde begyndte at snakke om han-blomster og hun-blomster, så jeg måtte i gang med at undersøge, hvad det handlede om. Og jo, der var noget om snakken. Alle han-blomsterne skulle helst pilles af, da det er på hunblomsterne, agurkerne kommer.  Gør man ikke det, risikerer man også, at agurkerne bliver vandede og med mange kernerIMG_1004 i. Og det var jeg sådan set ikke så interesseret i. Som læst, så gjort – og langt om længe viste ansatsen til den første agurk sig da også, og jeg kunne ånde lettet op. Der skulle nok komme fine agurker!
SidenIMG_0443 da har vi kunnet høste mange agurker – alligevel må vi indrømme en smule skuffelse. En kinesisk slangeagurk har små pigge, så både plante og agurk stikker. Herudover smager de mere af squash end af agurk. I min smag skal en agurk være frisk, sprød og slank – og smage af agurk! Så det vil jeg have in mente næste forår, når jeg skal vælge frø. Måske vil jeg også væbne mig med lidt mere tålmodighed, inden jeg sår agurkefrøene.

Sjovt har det været – og jeg har da også været lidt stolt over, at det trods alt lykkedes så godt, som det gjorde! Dyrkningen i sig selv var en succes, men sorten desværre forkert. Næste år bliver det måske skoleagurker, jeg vil teste af…

Nu har begge planter gjort, hvad de skulle, og jeg har takket pænt af og fjernet dem fra drivhuset – mange slangeagurker og en hel masse erfaring rigere! 🙂

IMG_1232
Her tre af de kinesiske slangeagurker sammen med lidt andet godt fra have og drivhus 🙂

 

Related Images:

Stokroser

En af de stauder, der hvert år IMG_3892imponerer mig, er stokrosen. Med sin højde og smukke blomster er den flot bagest i staudebedet, op ad husmuren – eller trampolinen! Det er en 2- til flerårig urt, der formår at skyde meterhøje stængler op, selv mellem fliser og brosten. Stokroser blomstrer i et væld af farver og de er lette at have med at gøre i haven.  Hvis du tager frø fra en blomst med en særligt flot farve, kan du dog ikke altid være sikker på, at dine kommende eksemplarer vil få samme farve. Heldigvis harmonerer alle stokrosernes farver smukt sammen, og når de blomstrer i al deres pragt, er det virkelig et flot syn. Humlebierne er også glade for blomsten og samler ivrigt pollen herfra.

En humlebi samler pollen
En humlebi samler pollen

Stokrosen selvsår sig velvilligt – og det er jo fint, hvis man ikke har noget imod, at der skyder stokroser op rundt omkring i haven. Du kan også let samle frø til såning på steder, hvor du gerne vil have den. Frøene samles, når de runde frørondeller er modne, og frøene kan enten drysses ud på det ønskede voksested i efteråret, eller de kan opbevares tørt og køligt vinteren over. Sår du frøene i det tidlige efterår, kan du være heldig at de når at danne små bladrosetter, så de vil blomstre allerede næste år. Ellers må du vente på blomstringen til året efter.

Stokroser og poppelroser står godt til hinanden
Stokroser og poppelroser står godt til hinanden

Stokrosen har en lang pælerod og kræver en del vand – tørster den for meget, risikerer den at få stokroserust, der får bladene til at visne. Med sin høje vækst, kan det være nødvendigt at binde stokrosen op, så den ikke vælter i blæsevejr.

IMG_3651IMG_3646

Stokroser på stængel i vaser bliver sjældent godt, og blomsterne tager sig ikke ret godt ud, da de typisk vil lukke sig lidt sammen. Vil du gerne have stokroserne til at pynte indendøre, kan du plukke nogle enkelte blomster og lægge i et fad med koldt vand. Her kan de holde sig fine i flere dage.

Related Images:

Sorry, sommerfuglebusk!

I arbejdet med at klargøre grunden til vores drivhus, har vi måttet flytte vores flotte sommerfuglebusk. Det har ikke været et godt tidspunkt at flytte den på – faktisk ser den mildest talt noget træt ud nu! Vi vil klippe den godt ned, og så håbe på, at den klarer både flytning og den kommende vinter, så den kan blomstre lige så flot igen til næste år.

Heldigvis fik jeg taget et par billeder af de smukke, lilla blomster, inden vi forstyrrede den i al dens pragt…

IMG_4085 IMG_4084IMG_4086

 

 

 

 

 

 

 

Det er utroligt, så hurtigt en sådan busk kan vokse! Sidste år opdagede vi, at vi også havde fået en hvid sommerfuglebusk i haven – den stod som en enkelt stængel med en fin hvid blomst på. I år står den som en kæmpe busk, der er vokset langt over hækken!

Den busk, vi nu har flyttet, har vi haft med fra vores gamle have, så den har fulgt os i efterhånden mange år. Nu håber vi, at den klarer strabadserne, og vokser sig stor og stærk igen til næste år. Heldigvis er sommerfuglebusken ret hårdfør, så vi krydser fingre!

I buketter er de også rigtig fine 🙂

Sommerfuglebuskens blomster er fine som her sammen med dahlia, poppelroser, løvefod og Fairy roser.
Sommerfuglebuskens blomster er fine som her sammen med dahlia, poppelroser, løvefod og Fairy roser.

Related Images:

Mormors solbærmarmelade

Nu er det bær-tid, og det er skønt at kunne gå og nippe til de lækre bær i haven. SAM_3002

I min mormor og morfars have var der masser af både hindbær, solbær, ribs og stikkelsbær, og når vi kom på besøg om sommeren, hvor haven bugnede af modne bær, blev vi udstyret med en lille plasticbæger hver, og så fik vi ellers lov til at gå på rov! Uhm!

I min egen have er det endnu lidt småt med bær. Jeg har nogle hindbær, solbær og ribs, men udbyttet er ikke så stort endnu. Det er det til gengæld i bedsteforældrenes haver, og det plejer vi heldigvis også at nyde godt af. Mormors solbærmarmelade smager supergodt og er ligesom hyldeblomstsaft og vandmelon virkelig smagen af sommer.

Prøv selv, det er så nemt: Trylle-rylle, pund til pund:

Solbærmarmelade af rå bær:

300 g bær til 300 g sukker.

SAM_3004
Hak eller knus bærrene let.
Bland bær og sukker. Pisk blandingen i et kvarter! SAM_3011

 

 

 

Skyl glas i Atamon.

SAM_3009

Hæld på glas.

Bind evt. et bånd om.
Servér – gerne til lune, hjemmebagte boller 🙂

– eller tag et glas med som værtindegave næste gang du skal i byen.

SAM_3012

 

Related Images:

Nu ved vi, hvor drivhuset skal stå – men hvordan skal det se ud?

Nu

Nu hvor området står tydeligt frem – afgrænset og udgravet – begynder tankerne om drivhuset at blive mere konkrete. Nu handler det ikke længere kun om, hvor dejligt det bliver at kunne høste egne tomater og sidde i en komfortabel lænestol og kigge ud over byen, mens man små-nipper til vindruerne i loftet.

IMG_4060

Vores valg af drivhus faldt på et Plus5 fra Willab Garden. Vi har fundet ud af, at et drivhus jo ikke bare er et drivhus – nej, der er mange muligheder for at vælge til og fra. Nu skal vi fx tage stilling til, hvorvidt der skal være stalddøre eller skydedøre, hvor høj sidehøjden skal være, hvor dørene skal placeres, hvor mange automatiske vinduesåbnere, der skal til – og hvilken gulvbelægning, vi gerne vil have.

IMG_4077

Mht sidstnævnte, så har vi hele tiden troet, at vi skulle have stenbelægning – en blanding af fliser og marksten. Det vil dog kræve, at der bliver hældt ufattelige mængder sand og grus på – og eftersom terrænet er noget kuperet og adgangsforholdene ikke de bedste, så melder tanken om et trægulv sig. Den tanke er jeg faktisk blevet lidt lun på, og må i gang med at undersøge, hvilke muligheder der ligger her. Jeg forestiller mig, at det må være rart at træde ind på, og at det giver en visuel varme til rummet. Hvor praktisk det er til et drivhus, er jeg dog lidt i tvivl om. Har du nogle erfaringer, du gerne vil dele ud af, vil jeg rigtig gerne høre om det! 🙂

Related Images:

Sprøde salvieblade – sommerens lækreste snack

En af mine yndlings-sommer-snacks er friske, stegte salvieblade! De er lette at lave, smager herligt, ser flotte ud, og så er der den fordel, at de kan spises som snack inden maden  uden at mætte for meget! 🙂

IMG_3899Pluk en håndfuld flotte, store salvieblade og læg dem på en pande med varm olie. Brug gerne rapsolie, da smagen herfra ikke er så gennemtrængende som fx olivenolie.

IMG_3904

Lad dem stege indtil de er ved at være sprøde, og hæld så både olie og salvieblade over på en tallerken, hvor du forsigtigt trækker bladene op på kanten, så de danner en krans rundt om tallerkenen. Lad olien ligge midt i tallerkenen og drys nogle saltflager over bladene. Nyd synet, for når først de kommer på bordet, er de hurtigt væk! 🙂

En fristende snack af salvieblade, stegte græskarkerner og små stykker ost.
En fristende snack af salvieblade, stegte græskarkerner og små stykker ost.
Her serveres friske, letstegte fennikelstykker sammen med salviebladene.
Her serveres friske, letstegte fennikelstykker sammen med salviebladene.

Du kan også skære nogle små firkanter ost og lægge ved, eller stege nogle græskarkerner, fennikel eller artiskokker til.

Olien kan efterfølgende med fordel bruges til at stege i, og giver smagen et herligt twist af salvie.

Velbekomme!

Related Images:

Så blev der gravet ud!!

Drømmen om drivhuset er nu kommet et stort skridt videre – nu har vi nemlig fået gravet ud til huset!! Ejner – vores gode entreprenør – har hjulpet os med gravearbejdet, og der er nu gravet en plads på ca. 5 x 6,5  meter. Drivhuset bliver på ca 20 kvm i målene 3,84 x 5,30 m.

Før udgravningen
Før udgravningen

 

Nu
Nu

Når man graver ud på en skrånende grund, er der rigtig (som i ‘virkelig!’) meget jord, der skal graves væk og placeres andre steder!

Vi vil gerne lave en naturlig overgang fra den nuværende terrasse til drivhuset. Det kræver, at der bliver flyttet en del rundt på den jord, der er blevet gravet ud, så niveauforskellene ikke bliver for voldsomme. Grunden skråner ned mod vest, så her er der blevet fyldt godt med jord på for at udligne.

Højdeforskellen er over en meter, som vi skal have sikret imod skred. Det bliver næste skridt.

IMG_4077

Gyngestativet har måttet lade livet – heldigvis har vi et gammelt pæretræ, som kan fungere som gyngestativ for edderkoppegyngen, som stadig bliver brugt. Den gamle vin fra oldefar, som voksede op ad gyngestativet, har vi forsøgt at redde over i en krukke – vi håber, den overlever!

Oldefars gamle vin

Sommerfuglebusken og træpæonen fik lov at stå – bålstedet røg og vores uægte jasmin og den fine, cremehvide Artemis rose skal finde nye steder at bo. Det bliver det hele værd! 🙂

Rose Artemis inden den blev flyttet.
Rose Artemis inden den blev flyttet.

Related Images:

Kender du ‘ærte-tricket’?

IMG_4057

I år har jeg ærter i haven – det er flere år siden, vi havde det sidst, så jeg havde vist glemt, hvor godt det egentlig er at kunne plukke sine egne! Når først man kaster sig over dem, så er sådan nogle lækre ærter jo hurtigt væk – men skrællen smager også super godt.

IMG_4058Tricket er bare at fjerne den hinde, der sidder mellem selve ærterne og den sprøde skræl. (Gør du ikke det, vil skrællen føles sej at tygge i, og så er det ikke nogen delikatesse.) Du fjerner hinden ved at knække skrællen forsigtigt indad i toppen, i retning væk fra yderskallen. Træk så stille og roligt nedad, så hinden trækkes af. Sæt tænderne i! 🙂

Related Images: