Tag-arkiv: #krydderurter

Forår i drivhuset

Det er efterhånden et stykke tid siden, jeg har skrevet et indlæg her på bloggen. Der sker så meget derude lige nu, og tiden er derfor blevet lagt i haven – og i drivhuset!

Terrassen ude foran drivhuset er nu blevet lagt med de samme sten, som inde i huset. Det er blevet rigtig godt, og nu fejer vi dagligt lidt rundt på sandet deroppe for at ‘mætte’ terrassen godt. Det vil blive et super spise-/slappe-af-sted, når solen og varmen kommer, og vi går rundt og overvejer lidt, hvordan vi skal møblere den – med bIMG_6468åde møbler og planter. Dørene til drivhuset er nu også næsten færdige – de er blevet justeret, så de kører let, og dørhåndtagene er sat på den ene dobbeltdør. Vi har endnu ikke fået sat de automatiske vinduesåbnere i, hvilket betyder, at vi er begyndt at åbne dørene, inden vi tager af sted om morgenen, for at sikre, at det ikke bliver alt for varmt derinde – kan jo følge med på termometeret og se, at temperaturen let sniger sig op over de 30 grader! Vi har allerede sat mange planter derop, så temperaturen er vigtig.

IMG_6472
Dahlia, der venter på at titte frem

De dahlia, jeg satte for lidt over en måned siden, er i fuld gang med at spire, og der er sat mange krukker med krydderurter – salvie, oregano, mynte, timian, rosmarin, dild, persille, bredbladet persille… – nogle sået fra frø, andre fra planter, vi har købt. Vi har også sat krydderurter mellem stenene på den støttemur, vi har bygget, for både at få duft og nytte – fremfor fx at plante efeu. Vi krydser fingre for, at de får godt fat.

IMG_6421
Granatæblerne har fået hver deres lille potte at vokse videre i
IMG_6474
Bagerste række: snackpebre, to forreste rækker: passionsblomst

Små granatæbletræer står også i spirepotter, ligesom kiwi. Alle plantet fra frø, vi har taget fra frugter, vi selv har spist. Det er lidt sjovere – til gengæld er vi spændte på, om de vil bære frugt, eller om de er så forædlede eller på anden måde manipulerede, at de ikke giver frugter – det vil tiden vise. Passionsfrugterne har taget lidt over en måned at spire, men nu er også de i fuld gang. De blev i går plantet ud i lidt større potter, men står foreløbigt i udestuen, da der er melding om frost, og det tør vi ikke udsætte dem for endnu, hvor de er så små og skrøbelige.

IMG_6473
Artiskokkerne udplantes i haven til maj
IMG_6451
En pelargonie-gren er blevet til fem mindre

Artiskokkerne vokser også planmæssigt – dem sætter vi ud på friland, når vi kommer til maj måned, og det vil også være på det tidspunkt, vi begynder at sætte krukkerne med pelargonier, nerien, sukkulenterne, granatæblet, bougainvillea, eukalyptus, citrus
etc. ud.

 

 

Jeg har lavet nogle  små stiklinge af de pelargonier, vi har overvintret – både de fine Dronning Ingrid, men også af vores duftpelagonier eller duftgeranier, som er så spændende med deres vidt forskellig dufte og anderledes blade.

IMG_6471
Nerie-stiklingen har fået godt fat og har nu fået en større potte, som klæder den godt.
IMG_6470
Små tomatplanter, der lige er blevet pottet om. Ompotning er altid lidt hårdt for planterne lige umiddelbart efter, men de rejser sig hurtigt igen og er glade for mere plads.

Jeg har ompottet de små snackpeber- og tomatplanter, jeg såede i marts, og som nu er så store, at de har brug for lidt mere plads. Der er både små blommetomater og store bøftomater.

En mellemstørrelse klasetomat er forhåbentlig også på vej – frøene er sat, men har endnu ikke spiret, så her går jeg i daglig spænding og forventning og kigger efter, hvornår de små spirer viser sig.

Agurkerne står stadig i vindueskarmen på vores badeværelse, som er lyst og varmt. IMG_6485De har fået en lille pind at støtte sig op ad, da de er blevet så store, at de begynder at bøje sig – men da de kræver lidt mere varme, end nætterne i drivhuset kan tilbyde, må de vente lidt med at komme derop.

Vinplanterne, som vi har plantet i jorden i drivhuset, begynder nu at skyde, og vi er vældig spændte på, hvor hurtigt de vokser, når de først tager fat! I første omgang jubler vi over, at de alle tre har overlevet omflytningerne, som var lidt barske, og nu glæder vi os til forhåbentlig at kunne plukke druer fra ‘taget’ til sommer.

Endelig står mit lille fine ferskentræ – ‘Frost’ – med masser af fine små lyserøde blomster. Tænk, hvis vi får ferskener i drivhuset til sommer!

Størstedelen af havetiden er blevet brugt i drivhuset, men selve haven kalder også nu på både kræfter og opmærksomhed. Hvad der sker her, vil jeg skrive om meget snart. Tulipanerne er godt på vej – i ventetiden nyder jeg en stor, flot buket, som jeg har fået foræret! 🙂IMG_6477

 

 

Lav din egen krydderurte-salt

IMG_3920

Krydderurter smager allerbedst når de er helt friske. Der er mange muligheder for at bruge krydderurterne i madlavningen – både i salater, som snacks, som topping på det hjemmebagte brød (her er rosmarin fantastisk), til pesto og som klassisk smagsfarvning i den enkelte ret. I år har jeg forsøgt mig med at lave krydderurtesalt – og det med stor succes! 🙂

IMG_3897

Det er meget, meget enkelt – man plukker en håndfuld af den ønskede krydderurt og lægger det i en blender. Så tilsætter man en passende mængde salt (jeg har både prøvet med Maldon’s flagesalt og almindelig, groft salt – og det almindelige salt gav faktisk det bedste resultat) og trykker på knappen. Når salt og krydderurter er blendet godt sammen, fyldes blandingen i et glas med tætsluttende låg. Laver du flere forskellige slags, kan du sætte et fint lille mærkat på glasset, så du kan kende forskel på dem. Du kan selvfølgelig også dufte dig frem 🙂

IMG_3966

Jeg troede egentlig, at krydderurterne skulle ligge og tørre først – men jo længere de tørrer, jo mere smag mister de. Jeg har foreløbigt lavet tre forskellige slags – timiansalt, basilikumsalt og løvstikkesalt. Lækkert, lækkert. 🙂 Den med løvstikke er nok min favorit.

Du kan købe friske krydderurter i de fleste dagligvarebutikker – eller du kan købe dem som frø og selv så dem. Der er et stort udvalg af frøbutikker på nettet. Plantefrø.dk er én af dem, og de har rigtig mange krydderurtefrø – du kan se deres store udvalg her.

Sprøde salvieblade – sommerens lækreste snack

En af mine yndlings-sommer-snacks er friske, stegte salvieblade! De er lette at lave, smager herligt, ser flotte ud, og så er der den fordel, at de kan spises som snack inden maden  uden at mætte for meget! 🙂

IMG_3899Pluk en håndfuld flotte, store salvieblade og læg dem på en pande med varm olie. Brug gerne rapsolie, da smagen herfra ikke er så gennemtrængende som fx olivenolie.

IMG_3904

Lad dem stege indtil de er ved at være sprøde, og hæld så både olie og salvieblade over på en tallerken, hvor du forsigtigt trækker bladene op på kanten, så de danner en krans rundt om tallerkenen. Lad olien ligge midt i tallerkenen og drys nogle saltflager over bladene. Nyd synet, for når først de kommer på bordet, er de hurtigt væk! 🙂

En fristende snack af salvieblade, stegte græskarkerner og små stykker ost.
En fristende snack af salvieblade, stegte græskarkerner og små stykker ost.
Her serveres friske, letstegte fennikelstykker sammen med salviebladene.
Her serveres friske, letstegte fennikelstykker sammen med salviebladene.

Du kan også skære nogle små firkanter ost og lægge ved, eller stege nogle græskarkerner, fennikel eller artiskokker til.

Olien kan efterfølgende med fordel bruges til at stege i, og giver smagen et herligt twist af salvie.

Velbekomme!

Related Images: