Tag-arkiv: #opskrifter

Aubergine

IMG_7336For et par dage siden høstede jeg min første aubergine i drivhuset. Den var længe ventet, og jeg havde i mange dage dagligt kigget til den for at sikre mig, at alt nu også var, som det skulle være. Skinnende dybviolet og flot var den – ikke så lang som de, man køber i supermarkederne, men sorten var også mindre, så det så helt rigtigt ud.

Måske skal det siges, at jeg elsker auberginer – når de er tilberedt rigtigt og godt. En aubergine, der ikke er stegt længe nok er stort set uspiselig, hvorimod et fad med velstegte auberginer ikke er til at holde fingrene fra!IMG_7345

Jeg er så heldig at have en mand, der elsker at lave mad og som virkelig forstår at lave auberginerne som jeg kan li’ dem. Normalt steger han dem i olivenolie på panden, evt. vendt i lidt mel, og krydret med salt og peber. Gerne sammen med friske krydderurter som salvie og rosmarin.

Som noget nyt har han forsøgt sig ud i at fritere auberginerne i en lille gryde med planteolie.IMG_7349Også her er der lagt friske krydderurter i, og så har det stået og hygget sig til auberginerne var møre og lækre. Som en lille bonus kan man putte skiver af peberfrugt / snackpebre i,  og nogle af de helt små, nye kartofler – det gør bestemt ikke retten dårligere. Server det som tilbehør til fx laks – eller som en snack før middagen med et godt glas kold hvidvin til.

IMG_7350Det var sådan, min første aubergine blev tilberedt – og uhm, hvor det smagte godt. Derudover var det en fryd for øjet, inden fadet (ret hurtigt) var tømt! 🙂

Hybenmarmelade med æble, chili og vanilje

En tur til Vesterhavet bragte en posefuld friskplukkede hyben med hjem – for nu ville jeg prøve at lave hjemmelavet hybenmarmelade. Jeg gik på nettet for at google forskellige opskrifter, og fandt én, jeg syntes lød lækker – der skulle både citron og vanilje i, så jeg tænkte, at den nok ville blive både sød, men også frisk i smagen.

IMG_4612Arbejdet med at rense hyben tager jo lidt tid, men med lidt god  musik som akkompagnement og bare tanken om at have tid til at stå med den slags sysler, gjorde det hyggeligt. Hybenskallerne blev renset og skyllet, og jeg tilsatte et par æbler af den slags, som børnene får med i skole.

IMG_4614

Så kom jeg sukker og vand, vanilje og citron i, og det hele kom i kog. Begejstret fandt jeg små fine glas frem, som blev skoldet og skyllet i Atamon, og da marmeladen var færdigkogt og blendet, blev den hældt på glas og sat på køl.

Jeg har ikke tidligere eksperimenteret så meget ud i den slags, så jeg var vældig tilfreds. Men indrømmet. Nogen entydig succes var det nok alligevel ikke. Marmeladen var blevet alt for sød for min smag…..

IMG_4610

Heldigvis gik turen to uger senere igen til Vesterhavet, og jeg plukkede endnu en posefuld hyben. Denne gang ville jeg prøve med nogle mere syrlige æbler, og så ville jeg prøve at tilsætte lidt chili for at give smagen lidt mere kant. Nogle af vores gode venner har nærmest en hel æbleplantage i deres have, så jeg spurgte, om jeg måtte få 3 syrlige æbler til mit hybenmarmelade-projekt. De kom med en hel bærepose fyldt med forskellige æbler, bl.a. Discovery og Stydingæblet, som de selv kan tage æren af at have podet. Der var også små, sure vildæbler, så der var nok at vælge imellem.

IMG_4681

Jeg tog en god blanding, som jeg skrællede, skar i mindre stykker og satte i kog sammen med de rensede og skyllede hybenskaller. Jeg flækkede en vanillestang og skrabte kornene ud i blandingen – stangen lagde jeg efterfølgende med ned i gryden, så den kunne koge med. Jeg tilsatte lidt sukker, vand, citronsaft og så hakkede jeg den yderste spids af en halvstærk (‘vindstyrke 8’) chili i fine små stykker og rørte med i gryden. Hele blandingen stod og kogte ved middel temperatur i ca. 40 minutter. Herefter blev det blendet og hældt på glas.

IMG_4688

Og denne gang lykkedes det! Jeg havde ramt en god blanding af det søde og det syrlige, og med et lillebitte strejf af det stærke fra chilien. Jeg tror, at det er en opskrift, jeg vil huske til næste år – så vil jeg bare lave en lidt større portion, for det forsvinder jo hurtigt, når det smager godt 🙂

Vil du prøve min opskrift?

500 g friskplukkede hyben
600 g æbler – gerne en blanding af søde og syrlige
1 vanillestang
saften af en halv citron
1/4 chili, skåret i småbitte tern
1 dl sukker
2 dl vand
Atamon

Rens og skyl dine hyben godt og kom dem i en gryde. Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i mindre stykker, og læg dem gryden. Tilsæt vand, sukker, og citronsaft. Skrab vanillekornene fri og put dem i blandingen. Læg vanillestangen ved. Hak chilien fint i små tern og bland dem med de øvrige ingredienser. Sæt det hele i kog og lad det koge i ca. 40 minutter ved middel varme. Rør jævnligt i blandingen. Hvis du gerne vil have en marmelade uden for store frugtstykker i, kan du give blandingen en tur med stavblenderen til sidst. Kom lidt Atamon i til allersidst, inden du hælder marmeladen på glas, der er skyllet i kogt vand og Atamon. Sæt glassene på køl – og glæd dig 🙂 Smager rigtig godt på en friskbagt bolle med ost!

IMG_4696

Velbekomme 🙂

Lav din egen krydderurte-salt

IMG_3920

Krydderurter smager allerbedst når de er helt friske. Der er mange muligheder for at bruge krydderurterne i madlavningen – både i salater, som snacks, som topping på det hjemmebagte brød (her er rosmarin fantastisk), til pesto og som klassisk smagsfarvning i den enkelte ret. I år har jeg forsøgt mig med at lave krydderurtesalt – og det med stor succes! 🙂

IMG_3897

Det er meget, meget enkelt – man plukker en håndfuld af den ønskede krydderurt og lægger det i en blender. Så tilsætter man en passende mængde salt (jeg har både prøvet med Maldon’s flagesalt og almindelig, groft salt – og det almindelige salt gav faktisk det bedste resultat) og trykker på knappen. Når salt og krydderurter er blendet godt sammen, fyldes blandingen i et glas med tætsluttende låg. Laver du flere forskellige slags, kan du sætte et fint lille mærkat på glasset, så du kan kende forskel på dem. Du kan selvfølgelig også dufte dig frem 🙂

IMG_3966

Jeg troede egentlig, at krydderurterne skulle ligge og tørre først – men jo længere de tørrer, jo mere smag mister de. Jeg har foreløbigt lavet tre forskellige slags – timiansalt, basilikumsalt og løvstikkesalt. Lækkert, lækkert. 🙂 Den med løvstikke er nok min favorit.

Du kan købe friske krydderurter i de fleste dagligvarebutikker – eller du kan købe dem som frø og selv så dem. Der er et stort udvalg af frøbutikker på nettet. Plantefrø.dk er én af dem, og de har rigtig mange krydderurtefrø – du kan se deres store udvalg her.

Mormors solbærmarmelade

Nu er det bær-tid, og det er skønt at kunne gå og nippe til de lækre bær i haven. SAM_3002

I min mormor og morfars have var der masser af både hindbær, solbær, ribs og stikkelsbær, og når vi kom på besøg om sommeren, hvor haven bugnede af modne bær, blev vi udstyret med en lille plasticbæger hver, og så fik vi ellers lov til at gå på rov! Uhm!

I min egen have er det endnu lidt småt med bær. Jeg har nogle hindbær, solbær og ribs, men udbyttet er ikke så stort endnu. Det er det til gengæld i bedsteforældrenes haver, og det plejer vi heldigvis også at nyde godt af. Mormors solbærmarmelade smager supergodt og er ligesom hyldeblomstsaft og vandmelon virkelig smagen af sommer.

Prøv selv, det er så nemt: Trylle-rylle, pund til pund:

Solbærmarmelade af rå bær:

300 g bær til 300 g sukker.

SAM_3004
Hak eller knus bærrene let.
Bland bær og sukker. Pisk blandingen i et kvarter! SAM_3011

 

 

 

Skyl glas i Atamon.

SAM_3009

Hæld på glas.

Bind evt. et bånd om.
Servér – gerne til lune, hjemmebagte boller 🙂

– eller tag et glas med som værtindegave næste gang du skal i byen.

SAM_3012

 

Related Images:

Kender du ‘ærte-tricket’?

IMG_4057

I år har jeg ærter i haven – det er flere år siden, vi havde det sidst, så jeg havde vist glemt, hvor godt det egentlig er at kunne plukke sine egne! Når først man kaster sig over dem, så er sådan nogle lækre ærter jo hurtigt væk – men skrællen smager også super godt.

IMG_4058Tricket er bare at fjerne den hinde, der sidder mellem selve ærterne og den sprøde skræl. (Gør du ikke det, vil skrællen føles sej at tygge i, og så er det ikke nogen delikatesse.) Du fjerner hinden ved at knække skrællen forsigtigt indad i toppen, i retning væk fra yderskallen. Træk så stille og roligt nedad, så hinden trækkes af. Sæt tænderne i! 🙂

Related Images: