Tag-arkiv: #sensommer

Dahlia – et farveorgie i sensommerhaven

Et kig til Dahliahaven igennem ‘vinduet’ i bøgehækken

I går var jeg så heldig at være en tur i Sofiero Slotspark. Noget af det, jeg glædede mig mest til på turen var at se dahliahaven. Sidst jeg besøgte parken var en maj måned, hvor dahliaerne stadig var grønne og i voksestadiet, så jeg var selvfølgelig super spændt på at se, hvordan de ville tage sig ud, når de var i blomst. Det er jo lige årstiden for disse fantastiske blomster, som både i farve og form er noget helt for sig selv – og jeg blev heldigvis lige så begejstret, som jeg havde håbet på!  Blodrøde, lilla, pink, orange, gule, hvide – de var der allesammen og i former som pom pomer, stjerner og mere klassiske blomster med støvdragere og kronblade.

Jeg er selv tilbageholdende med de skrappe farver i haven, da jeg godt kan lide den mere romantiske havestil med hvide, rosa og blå farver. Men jeg har fundet ud af, at man sagtens kan skabe et smukt, afstemt og mere farve-afdæmpet dahliabed, hvis det er det, man ønsker. De findes jo i alverdens nuancer!
Samtidig må jeg indrømme, at jeg bliver lidt draget af det festfyrværkeri, som de farvefyldte dahlia byder på, når haven ellers begynder at se lidt ‘brugt’ ud efter en lang sommer. De klare og lidt brændte farver passer på en eller anden måde også godt hen imod slutningen af sommeren, hvor haven er varmet godt op – og om nogle måneder følger træerne jo trop med deres farveskift i løvet.

Jeg har de seneste år forsøgt mig i det små med dahlia og har også fået fine blomster i hvide og rosa/pink/lilla nuancer. De er fantastiske i buketter, og jo flere blomster, man plukker, jo flere kommer der! Dyrkningen har dog ikke været helt problemfri, da sneglene er vældig glade for de spæde dahliaskud!! Faktisk har jeg i år valgt udelukkende at have mine dahlia i krukker, som først blev sat ud, da planterne havde fået en vis størrelse. Resultatet har været, at sneglene ikke har spist dem – til gengæld har de ikke vokset sig lige så store, som hvis de havde stået i jorden. Til gengæld er de nemme at flytte ind, når frosten banker på. Jeg flytter bare krukkerne inden døre – min erfaring er, at knoldene godt kan overleve, hvis bare krukkerne står frostfrit. De behøver ikke at blive gravet op.

Min tur rundt i Dahliahaven gav fornyet inspiration til næste år! 🙂

God søndag! 🙂

/Mette

Sensommer-rengøring i haven

Selv om det kan være svært at forstå, at sommeren allerede er ved at kunne kaldes sensommer, så fornægter det sig ikke i haven. Mange af de blomster, som stod  i pomp og pragt i juni og juli, er  nu ved at takke af. IMG_4420Blomster bliver erstattet af frøkapsler, roserne er endnu en gang blevet nippet og klippet af, så de forhåbentlig vil blomstre igen, hortensiaerne er falmet lidt i farverne, om end de stadig er smukke, og bærbuskene er blevet plyndret  – af os eller af fuglene.

IMG_4414Æblerne begynder at tage farve og se indbydende ud, dahlia og georginer lyser op med deres fine farver, og efterårsstauderne som skt. hans urt, asters og høstanemoner står på spring.IMG_4044

Måske hænger det sammen med, at ferietiden er slut og hverdagen begyndt igen – i hvert fald har jeg en fornemmelse af et skifte også i haven; at nu tager vi hul på lidt nyt. Så skal der nippes af, klippes til, ryddes op og fejes. Olielamperne skal vaskes og fyldes op, nogle krukker skal tømmes og måske fyldes med lidt nyt. Og græsset skal lige slås igen.  Og hold op, hvor det pynter! Lige som når vi piller pynten ned fra jul og nytår, lufter ud og gør rent og fylder stuerne med friske tulipaner og på den måde starter på et nyt år. På samme måde har jeg det i haven på denne årstid.  IMG_4410

Hvor meget jeg end elsker sommeren, så er der også noget fantastisk hyggeligt over efteråret, hvor de mere gyldne og brændte farver dominerer, og hvor vi begynder at tænke på kastanjer, pyntegræskar, lyng og lune sweatre. Og så er det jo også tiden, hvor der snart skal lægges løg og plantes nye planter til næste år. Jeg har allerede købt nogle tulipanløg, som jeg lige ved, hvor skal være. Det er dog stadig lidt for tidligt, så jeg nyder sensommerhaven i fulde drag lige nu.

IMG_3351Og særligt på de dage, hvor naturen flankeres af en blå, blå september himmel, så gør det slet ikke så meget at tænke på, at efteråret er på vej 🙂