Tag-arkiv: #sne

Pas på planterne, når du salter

Jeg synes, der er noget næsten magisk over naturen, når alt ude er klædt i hvidt og træer, grene og blade på de stedsegrønne planter står med et fint frostlag mod en klar, blå himmel. Jeg elsker også lyden af sne, der knager under støvlerne. Og jeg kan faktisk også godt lide, at vores hverdagsrutiner og alt det, vi plejer at gøre uden at tænke over det, pludselig kan blive forstyrret af naturen, og tvinge os til at gøre tingene lidt anderledes.IMG_6150

Vores forstyrrelser på denne årstid begrænser sig typisk til en snestorm med efterfølgende trafikale problemer – på den måde er vi stadig lidt forskånede i Danmark i forhold til så mange andre steder i verden. Men store mængder sne kan også vende op og ned på mange ting. Børnene elsker for det meste, når der endelig kommer sne, med alle de særlige lege, der så kan gå i gang – bygge snemænd, kælke, lave engle i sneen, bygge snelygter eller tage en rask sneboldkamp- det er fantastisk.

IMG_6142

Vi voksne ser ofte lidt anderledes på det – i hvert fald i hverdagene! Her er fokus mere på fortovet, der skal ryddes, bilruden der skal skrabes, glatte veje, saltrande på støvlerne, sne og sjap indendøre og udfordringer med at komme til og fra arbejde. Vores lille samfund kan nærmest gå i stå, og sneen og vejrudsigten vil være det store samtaleemne rundt omkring i hjemmene og på arbejdspladserne for de, der har fundet vej gennem snemasserne.

Heldigvis bor vi i et land, hvor der rykkes ud med sneplove og vejsaltere, når behovet er der – så hjulene og hverdagen kommer hurtigt op at køre igen. Vejsalt er godt mod glatte veje og fortove – men knapt så godt for fliser, hundepoter – eller de planter, der bliver ramt i processen. Værst for planterne er den salt, der trænger ned i jorden. Forårets regn vasker ofte en del af saltet ud igen, men om sommeren, hvor fordampningen fra jorden typisk er større end nedbøren, stiger koncentrationen af salt i jorden, og det er hårdt for planterødderne.  IMG_6133Saltstøv og saltdråber kan også trænge ind i planterne gennem nåle, blade og knopper og ødelægge planterne. Vær derfor varsom, hvis du salter terrassen eller flisebelægningen op mod huset – et godt alternativ hertil kan være at bruge sand eller grus. Det er både billigere og mere miljøvenligt – men kræver selvfølgelig en ny omgang, hvis der falder mere sne.

I morges viste termometeret -13 grader! Jeg vælger at nyde vinteren og frosten, mens den er her – for lige om lidt er den væk igen. Hvad sne og glatte fortove angår, har vi indtil nu kunnet klare os med en skovl og en kost, så jeg håber, mine lavendler ud mod vejen også klarer sig godt gennem vinteren!