Tag-arkiv: #vindrue

Oldefars vin

I søndags tilbragte min mand og jeg nogle timer i drivhuset. Udenfor regnede det, og der var egentlig ikke meget, vi kunne gøre, idet vi stadig venter på lidt bedre vejr, inden huset kan gøres helt færdigt. Det er stadig også for koldt til at begynde at forspire deroppe. Men det var hyggeligt og rart at være i rummet og drømme sig hen til tider, hvor de vinplanter, der nu står som visne pinde, forhåbentlig vil blive frodige, grønne planter, der slynger sig op og danner et ‘tag’ og et skjold mod solen – og forhåbentlig giver masser af druer, som vi kan plukke ned i klasevis og mæske os i!

‘Oldefars vin’
I forbindelse med opførelsen af drivhuset flyttede vi to gamle vinstokke med ind i huset. Planen er, at de skal stå i hvert deres hjørne og vokse sig store og frodige og forsyne os med dejlige, grønne druer de næste mange år. Der er noget helt særligt over de to vinstokke – vi kalder dem ‘Oldefars vin’, da det er planter fra stiklinge, som vi for år tilbage har fået fIMG_6281ra en vinplante, der voksede i min mormor og morfars have i Hejlsminde. Vi håber, at de finder sig godt til rette i drivhuset og klarer både flytning og frost! Og midt i drømmeriet om Oldefars vin, fandt vi alligevel på noget at gøre.
Vi har nemlig endnu en vinplante, som vi fik af familien, da vi flyttede ind i vores første hus. Det er nu 14 år siden, og det var en af de planter, vi tog med os, da vi flyttede. Denne vin bærer røde druer, og det var egentlig meningen, at den skulle fortsætte sit liv udendørs – men vi skiftede mening og tog den med ind i drivhuset, hvor den fik sin plads lige til venstre for indgangspartiet mod vest. På lige fod med de to andre vinplanter, er den nu blevet gravet ned, så rødderne kan trække vand og næring fra havejorden. Og som de øvrige planter har IMG_6278den fået en hård medfart i forbindelse med flytning og byggeri af drivhus – men vinplanter er efter sigende temmelig hårdføre, så vi tror på, at de nok skal komme sig.

Blomstrende bougainvillea?
I efteråret arvede vi også en bougainvillea af min svigermor. Jeg kan lige se for mig, hvordan den i vores drivhus vil blomstre overdådigt som på de græske og italienske havemure – der er vi bare ikke lige helt endnu. Foreløbigt har vi delt den i to og plantet den ene ud i drivhuset og sat den anden IMG_6266inden døre for en sikkerheds skyld. Den, der står indenfor, har fine, grønne blade og varsler om, at den med fortsat god pleje nok skal indfri vores forventninger til blomsterfloret. Den anden har vi til gengæld ikke haft de store forventninger til, da den mildest talt har set temmelig tør og træt ud, som den har stået der i drivhuset som en lille vissenpind. Ikke lige indtil i går, hvor vi besluttede os for at grave den op og sætte den i en potte, for i stedet at gøre plads til en rød vindrueplante. IMG_6268Da vi begyndte at grave og klippe lidt til, kunne vi pludselig se liv under barken – og så gik der ikke længe, før vi havde fundet en ny plads til den i drivhuset! Vi klippede den til, så der nu kun er en enkelt stamme, den kan vokse videre på, godt gravet ned med rødderne i jorden og plads til begejstrinIMG_6274g lidt senere på året! Hvis den overlever, får den, der nu står inden døre, lov til at komme udendørs i en fin krukke, når temperaturerne tillader det – tænk at have to blomstrende bougainvillea i sin have! Det ville være stort! 🙂