Herlige hortensia

IMG_4215

Lige nu er der særligt én blomst, der dominerer i min have – og det er den flotte og farvestrålende hortensia. I år har jeg ventet med ekstra spænding på, at blomsterne skulle tage farve, da den virkelig har været særdeles gavmild med blomsterstandene!

IMG_4212

Jeg har to forskellige slags – en med de runde blomsterhoveder, og en med de mere flade. Det er lidt pudsigt, at selv om de begge tilsyneladende står i sur spagnumjord, så giver nogle af dem blå blomster, og andre står i rosa toner.

 

SAM_3023Hortensia er ikke en decideret surbundsplante, men kan godt li’ at stå i en sur og luftig jord. For de fleste hortensia gælder, at man selv kan være med til at påvirke blomsternes farve. Vil du gerne have blå blomster, skal du sørge for at jorden er sur, dvs. har en pH-værdi mellem 4,5-7. Det er en god ide at vande med regnvand – det vil hjælpe med til at holde på den blå farve. Vander du med kalkholdigt vand, vil jordens pH-værdi øges, og den blå farve vil mattes og blive mere hvid eller rosa. Hvis du hellere vil have rosa eller hvide blomster, skal pH-værdien være neutral, dvs. ca. 7.

Selv om mine hortensia egentlig skulle stå i jord med nogenlunde samme pH-værdi, kan jeg tilsyneladende alligevel ikke helt få lov at ‘bestemme’, siden de tager forskellig farve. 🙂 Én af dem har sågar både blå og rosa blomster på samme plante!

 

IMG_4222

Når blomsterstandene er afblomstret, bliver jeg ofte fristet til at nippe dem af. Det er dog bedst at vente med dette til foråret, da de visne blomster beskytter planten mod frostskader. De kan til gengæld fint nippes af om foråret – pas bare godt på ikke at nippe de nye, grønne skud af, da det er dér, der nye blomsterknopper sidder.

IMG_4230Når hortensiaen blomstrer, er det er farveorgie, der gør glad! Blomsterne kan også fint klippes af og bruges i buketter – og der skal ikke mange til, før det ser ud af meget! Klipper du blomster af, hvor stænglen er blevet ‘grenet’, kan du med fordel klippe lidt op i stænglen forneden, så den bedre kan suge vand til sig.

Ja – flotte ser de ud! 🙂

IMG_4213

En tanke om "Herlige hortensia"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.