Kategoriarkiv: Løgplanter

Dahlia

Jeg bliver tiltagende betaget af de farvestrålende og mangfoldige dahlia, der begynder at lyse op i haverne rundt omkring. IMG_1067I år også i min egen. Jeg har ikke været den helt store dahlia-fan tidligere, da jeg ikke er så god til at få knoldene gravet op i efteråret. Jeg har i et par år haft nogle enkelte stående i krukker, og kørt krukkerne inden døre, inden frosten kIMG_6472IMG_1068om. Og de har faktisk overlevet fint.

I år besluttede jeg mig for at give den lidt gas på dahliafronten og indkøbte ca 10 forskellige slags – vidt forskellige i form og farve inden for de rosa/hvid/violette nuancer. Jeg satte knoldene i jord i potter i april og stillede dem op i drivhuset. Alle begyndte at skyde fint på nær én, og da de IMG_6472var blevet tilpas store og foråret havde fået sendt temperaturen udendørs nogle grader op, satte jeg dem glad ud i haven. De blev primært plantet i staudebedet, hvor jeg tænkte, at de kunne erstatte nogle af de tidlige sommerblomster, når vi kom hen mod slutningen af juli. Med stor tilfredshed fandt jeg nye voksesteder til dem og forventningsglæden var stor. Desværre gik der ikke lang tid, før andre af havens nydere også fik blik – eller måske rettere smag – for dem. Snart stod kun de bare stængler tilbage, efter at sneglene havde sat dem på menukortet.

Lettere frustreret gik jeg i gang med at grave dem op og sætte dem i potterne igen, i håbet om, at de ville komme sig, hvis de blev beskyttet mod snegle og fik ro til at vokse sig større. IMG_0287En snak med en havemand på havemessen på Gram Slot gav mig håb om, at det nok skulle kunne lade sig gøre. Når planterne får en vis størrelse, bliver de mere uinteressante for sneglene, så der skulle nok bare lidt tålmodighed til. Nogle af planterne fik jeg reddet – andre var for medtagne og gav op. Planen var at plante dem ud igen – det har jeg dog ikke rigtig turdet, så nu står de i krukker på terrassen ved drivhuset. Kun en enkelt er plantet ud i haven. Den klarer sig og har de fineste blomster – det er Claus Dalbys ‘Rocco’.IMG_1202

En lille krølle på historien er, at i en af mine krukker med duftgeranier begyndte der i løbet af foråret pludselig at dukke spirer frem, der umiskendeligt mindede om dahlia. Der var ingen i husstanden, der kunne huske, at der havde været dahlia i den krukke – ikke desto mindre er den nærmest eksploderet og står nu med et væld af lyserøde blomster! IMG_1206Og det festlige ved dahlia er jo, at jo flere blomster, man plukker, jo flere sætter planten, så det er bare om at plukke ind til buketter!

Hyacinter

I januar og februar er der ikke noget, der frisker op i stuen som friske tulipaner eller duften og synet af hyacinter i fine glasvaser i vindueskarmen – jeg kan særligt godt li’ de hvide.  Faktisk synes jeg næsten, at det er med hyacinter som med tulipaner – de er allerflottest, når de er lige på nippet til at springe ud.
For hyacinternes vedkommende er duften dog på sit højeste, når de er fuldt udsprungne. Ulempen er bare, at de let kan blive så tunge, at de bøjer sig og kommer til at hænge skævt i vasen. Jeg har læst – men endnu ikke selv prøvet – at man kan stikke en tynd mad- eller blomsterpind forsigtigt ind i stilken, for på den måde at holde den rank og flot. Det er måske værd at prøve 🙂IMG_6263

I haven blomstrer hyacinten naturligt i april-maj måned, men den egner sig godt til drivning, og det nyder vi godt af i årets første måneder, hvor hyacinterne kan købes og drives i blomst. ‘Købe-løg’ er allerede drevet et langt stykke af vejen, og der vil ikke gå lang tid, før de vil blomstre og fylde stuen med deres fantastiske duft. Jeg har efterhånden lært, at når løget sættes i hyacintglasset, skal der fyldes så meget vand i, at rødderne kan finde ned og få næring – men ikke så meget, at løget er dækket af vand, da der så er stor risiko for, at det vil rådne. Når hyacinterne er afblomstrede, planter jeg dem ud i haven, hvor de med god sandsynlighed vil blomstre naturligt i april-maj måned året efter.

I april er en anden form for hyacint, nemlig perlehyacinterne nogle af mine yndlings-forårsblomster. Her er det de blå, jeg sværger til (de fås også i hvide). Perlehyacinten er ligesom den almindelige hyacint en løgplante, og den har et fint kegleformet hovede med mange små, blå blomster, der ligner perler på en snor. IMG_6271Den trives i både sol og halvskygge og kan vokse i stort set al slags jord. Ligesom almindelig hyacint har den en dejlig duft, og den er rigtig fin i forårskrukker udendørs – men også god at plukke ind i en lille forårsbuket, eller som bordpynt. Jeg fristes tit til at købe nogle stykker til de tidlige krukker, og så bliver de efterfølgende plantet ud i haven, hvor de med tiden vil brede sig flot og blåt ud i forårshaven. Lige for tiden holder jeg godt øje med den krukke, jeg satte op i drivhuset med små løgplanter i for et par uger siden – nu kan jeg nemlig se de små perlehyacinter, der er på vej.  🙂

 

 

Tulipaner og Allium – løgene lægges

Efterårsferie – hvor var det skønt! Tiden blev brugt til hyggelige sysler både inde og ude. Mit lille staudebed, som går under navnet ‘det eksperimenterende bed’, er også der, hvor der hvert år bliver lagt lidt nye forårsløg ud. Tulipanerne er fine et par år, men desværre mister de ret hurtigt deres blomstringsevne, så der må løbende nye til. Faktisk er jeg allergladesIMG_2758t for tulipaner lige omkring nytår, hvor al julestadsen pilles ned, stuerne fyldes med frisk luft – og vaserne med friske, sprøde tulipaner! Det er der, de er allerflottest og bringer den største glæde. I forårsbedene er de også fine – særligt når de liiige er på spring til at folde sig ud. Når først de er fuldt udsprungne, mister de lidt af glansen, synes jeg, så jeg nyder synet i fulde drag, når de står på spring. Måske vil jeg plante en krukke til med tulipanløg og stille i drivhuset, når det bliver færdigt – så får vi nok blomstrende tulipaner endnu tidligere næste år!

I ferien lagde jeg også nogle Allium løg sammen med tulipanerne. Allium er rigtig fine med deres store, lilla kugleblomster, og de ser virkelig flotte ud, når de står mange i en klynge – det må dog lige tage nogle år, inden jeg kommer dertil.

imgres.jpg

I første omgang vil jeg vente i spænding og se, om de kommer til foråret – om det er et godt voksested, de har fået, og om de kan trives dér, så de kan blive lige så fine som på billedet 🙂