Kategoriarkiv: Opskrifter

Aubergine

IMG_7336For et par dage siden høstede jeg min første aubergine i drivhuset. Den var længe ventet, og jeg havde i mange dage dagligt kigget til den for at sikre mig, at alt nu også var, som det skulle være. Skinnende dybviolet og flot var den – ikke så lang som de, man køber i supermarkederne, men sorten var også mindre, så det så helt rigtigt ud.

Måske skal det siges, at jeg elsker auberginer – når de er tilberedt rigtigt og godt. En aubergine, der ikke er stegt længe nok er stort set uspiselig, hvorimod et fad med velstegte auberginer ikke er til at holde fingrene fra!IMG_7345

Jeg er så heldig at have en mand, der elsker at lave mad og som virkelig forstår at lave auberginerne som jeg kan li’ dem. Normalt steger han dem i olivenolie på panden, evt. vendt i lidt mel, og krydret med salt og peber. Gerne sammen med friske krydderurter som salvie og rosmarin.

Som noget nyt har han forsøgt sig ud i at fritere auberginerne i en lille gryde med planteolie.IMG_7349Også her er der lagt friske krydderurter i, og så har det stået og hygget sig til auberginerne var møre og lækre. Som en lille bonus kan man putte skiver af peberfrugt / snackpebre i,  og nogle af de helt små, nye kartofler – det gør bestemt ikke retten dårligere. Server det som tilbehør til fx laks – eller som en snack før middagen med et godt glas kold hvidvin til.

IMG_7350Det var sådan, min første aubergine blev tilberedt – og uhm, hvor det smagte godt. Derudover var det en fryd for øjet, inden fadet (ret hurtigt) var tømt! 🙂

Lækker krydderolie med rosmarin

Her på en af de sidste feriedage har jeg været i gang med at lave lidt lækkerier til køkkenet. Denne gang var det krydderolie, jeg kastede mig over. Jeg fik også lavet en lille krukkefuld løvstikkesalt – læs mere om at lave krydderurtesalt her.

Som resten af familien er jeg ret vild med smagen af rosmarin. IMG_1130Sommeren igennem har vi brugt rosmarin på alverdens forskellige måder – indbagt og som topping på hjemmebagte brød som fx foccacia, stegt eller friteret sammen med auberginer, eller blot som snack sammen med salvieblade (se mit tidligere indlæg om sprøde salvieblade som snack ). Jeg synes, det er så lækkert at have forskellige krydderolier til at pifte smagen op med, både ved stegning, til at dyppe brødet i, og når der fx laves dressing. Det var derfor oplagt at lade rosmarinen få lov til at være den første krydderurt, der blev hældt på min lille, fine olieflaske. 🙂

Jeg har flere rosmarinplanter i haven – primært oppe omkring drivhuset, hvor jeg håber, at nogle af dem vil overvintre. Desværre plejer mine rosmarin ikke at kunne klare vinterens kulde – heller ikke selv om de er udvalgt som hårdføre sorter og dækket til med gran i løbet af vinteren. Jeg køber derfor nye planter hvert år, og med det forbrug af rosmarin, som vi har i familien, når de ikke at blive rigtig store, som fx disse to buske, der prydede terrassen i det sommerhus, vi har lejet de seneste par år på Mallorca! IMG_0833Herhjemme må jeg klare mig med lidt mindre prangende buske – og det går faktisk også helt fint 🙂

Næste år tror jeg, at jeg vil satse primært på de tre krydderurter, jeg allerbedst kan li’, nemlig salvie, rosmarin og basilikum, og komme dem i nogle store potter i drivhuset. Samtidig har vi startet en krydderurtemur op bag ved drivhuset, hvor det er tanken, at krydderurterne med tiden skal dække den betonvæg, der fungerer som støttemur for drivhuset, så jorden ikke skrider. Her er der plantet både oregano, timian, mynte, citronmelisse og selvfølgelig salvie og rosmarin, og vi håber, at de får rigtig godt fat og overlever den første vinter.

Men tilbage til krydderolien. Her får du opskriften:

8-10 stilke rosmarin
1 dl solsikkeolie
Salt og peber

Start med at give krydderurtestilkene et hurtigt opkog – ca. et minut for at slå bakterier ned. IMG_1132Lad dem herefter tørre godt op. Jeg var heldig, at det var solskin, så jeg lagde dem ud på et rent viskestykke i solen og lod dem tørre.IMG_1133

Pil nålene af stilkene (gem et par kviste til pynt) og blend dem sammen med olien. Gerne længe – 5-10 minutter. IMG_1137Jo længere, jo mere smag trækkes der ud i olien. Lad krydderolieblandingen løbe gennem et tefilter for at si ‘grums’ fra. IMG_1140IMG_1139

Skold og skyl gerne flasken i Atamon, så du mindsker risikoen for bakterier.

Hæld den færdige olie på flaske,  stik de gemte kviste ned i flasken som pynt og luk med tætsluttende låg. Sæt en sød etikette på, hvis du laver flere forskellige olier – så kan du nemt kende forskel på dem.IMG_1144

Jeg valgte at bruge solsikkeolie for at give plads til rosmarinsmagen. Umiddelbart ville jeg nok have valgt en lækker olivenolie, men smagen herfra ville formentlig blive for gennemtrængende og overdøve smagen af rosmarin. Oliven og rosmarin står dog godt til hinanden og leder tankerne til Italien og middelhavskøkkenet, så måske vil det slet ikke gøre noget, hvis rosmarinolien også smagte af oliven… Farven ville måske også blive mere gylden. Det skal nok afprøves… 🙂

Ahh! Hyldeblomstsaft!

IMG_6874Sommeren igennem er der nogle ting, der hører særlige tidspunkter til, og som jeg glæder mig ekstra meget til. Fx glæder jeg mig altid usigelig meget til maj måned. Det er her, det hele for alvor tager
fat og form, og vejret bliver typisk dejlig sommerligt. Det eneste, der hvert år kommer bag på mig er, hvor flygtigt maj måneds besøg er – for pludselig er rhododendron, syrener, og naturligvis alle forårsblomsterne blomstret af, bøgens lysegrønne farve er blevet mere ‘voksen-grøn’, og juni har indtaget sin plads. Heldigvis er juni også en skøn måned – her er der særligt tre ting, der får humørbaromeIMG_6865teret skruet yderligere op: det er den måned, hvor sommerferien banker på, det er nu, alle roserne springer ud, og det er nu, vi skal ud at plukke hyldeblomster til årets hyldeblomst-saft!

De seneste to år har jeg – grundet mangel på tid – måttet ty til min kære svigermor for at få den hjemmelavede version af saften. Hun laver en fantastisk hyldeblomstsaft, men i år har jeg haft bedre tid, og har derfor selv været i gang igen!

Tæt på hvor vi bor – for enden af en blind vej – står der en stor, flot busk med hyldeblomstklaser nok til, at mange af os i nabolaget kan plukke flotte, duftende klaser til både enkelt- og dobbeltportioner. IMG_0409Jeg tænker processen som noget, der sker henimod slutningen af juni – men i år gik jeg allerede i gang den 9. juni, og den 13. kunne vi tage årets første glas! Selv om vi nu skriver medio juli, er der heldigvis stadig et par poser levnet i fryseren – så de holder nok ferietiden ud 🙂

Den opskrift jeg bruger, er min svigermors – men da jeg sjældent er voldsom præcis med mængdeangivelserne, smager den lidt forskelligt fra år til år. Sommetider har jeg fået den for sød til min smag, så i år puttede jeg noget mindre sukker i, end opskriften lagde op til, ligesom jeg var grundig med at få presset citronerne rigtig godt, så al saftIMG_0345en kom med.

Eller dvs.
jeg havde god og hyggelig hjælp til citronpresseriet! 🙂 4 dage i køleskab med jævnlig omrøring og så var saften klar til at blive siet/presset gennem et viskestykke for at få al ‘saft og kraft’ med. IMG_0348IMG_0368

Resultatet blev super – lige tilpas frisk og syrlig, lige efter min smag! Uhmm… det er og bliver den ultimative sommerdrik – og så kan den med succes varieres ved at tilsætte hvidvin eller gin, ligesom en lille kvist mynte både pynter og giver den et ekstra lille pift.

Der findes et væld af opskrifter på den populære drik – her får du min (som jo så faktisk er min svigermors :-)). Hylden er afblomstret nu de fleste steder, men jeg har spottet nogle friske blomsterklaser rundt omkring – jeg tager dog først opskriften i brug igen til næste sommer…

Opskrift på hyldeblomstdrik:
20 blomsterklaser uden stilke
2 spsk citronsyre
Saft af 2 citroner
1 ekstra citron i skiver (brug økologisk)
500 g rørsukker
500 g stødt melis
1 liter kogende vand

Bland alle ingredienserne sammen og lad det stå 4-5 dage under låg i køleskabet. Rør dagligt i blandingen. Efter endt trækketid, hældes saften gennem et rent viskestykke. Vrid viskestykket medIMG_0369
blomsterklaserne og citroner i for at få det sidste med – det er her alt det gode sidder 🙂
Saften er nu meget koncentreret og skal fortyndes med vand inden servering. Kan fryses ned.

Drikkes helst iskold og i solskin og godt selskab 🙂 Skål!IMG_0373

 

Lav dit eget fuglefoder

IMG_6173
Billedet af den sultne mejse blev taget før de hjemmelavede foderklokker var klar!

Vintertid er tid til at tænke på fuglene i haven.

Jorden kan være frossen og dækket af sne, vandet måske frosset til is og frø og kerner fra efteråret forlængst spist op. Dagene er korte og giver kun fuglene få timer at finde deres føde i. Det er derfor nu, der skal fodres for havens små flyvende venner.

Der er efterhånden mange forskellige fuglearter, som anses for ‘almindelige havefugle’ – og ved at fodre og gerne variere sammensætningen af foderet, kan man tiltrække – og mætte – rigtig mange fugle. Placerer du fuglefoderet, så du kan se det inde fra dit vindue, er det en ekstra gevinst. Det er spændende at iagttage de mange fugle, der finder vej frem til foderet, og fra vinduet kan det gøres uden at forstyrre fuglene.

I dagligvarebutikkerne fås forskellige former for fuglefoder – de klassiske mejsebolde, poser med vildtfugleblanding og kornneg. Men vil du gøre lidt ekstra ud af det, så afsæt et par timer til at lave dit eget fuglefoder. Det er hyggeligt – og resultatet vil formentlig blive kønnere at se på, end mejseboldenes grønne plasticnet. Sørg for at der er et stort fedtindhold i foderet, fx dyrefedt, palmin eller kokosolie – og bland gerne rosiner, tranebær eller anden tørret frugt i. Nødder og rester fra tørre kager eller gammelt brød vil garanteret også falde i smag. Husk at fortsætte vinteren igennem med at fodre –  helt frem til det første kuld er af reden!

IMG_6188
Gang i gryden! En pose vildtfugleblanding er blandet op med gemte rester af julens småkager, der er blevet knust godt. Hele blandingen vendes grundigt i fedtstoffet.
IMG_6189
Foderbægrene sat på køl i udestuen

Opskrift på fuglefoder:
Smelt 500 g fedstof i en gryde. Bland ca. 1 kg frøblanding i og sørg for, at alle korn får fedtstof på sig, så det hele klæber sammen, når det nedkøles. Hæld blandingen i forme – og vær gerne kreativ, så du får forskellige foderformer. Jeg har brugt små bægre, som i omvendt form giver små klokker at hænge op. Prøv også med småkageformer som fx hjerter eller stjerner. Lad det køle helt af, enten udendørs eller i køleskabet.  Prik hul gennem fodermassen, bind en grov snor eller et stykke ståltråd igennem og hæng den op. Fuglene vil elske det!

Indtil nu har vi haft et foderbræt med løse frø og kerner og nogle mejsebolde hængende i syrenbusken tæt på vores køkkenvindue. Det er hyggeligt at følge med i fuglenes færd, når de flyvende middagsgæster tager for sig af retterne derude. Vi har flest mejser, men også rødhalsen er ofte på besøg. Solsorten og gråspurven har også fundet frem til restauranten, og store skovduer kigger ind imellem forbi.IMG_6157

I dag har jeg udvidet menukortet med disse foderklokker, som nu hænger klar til fortæring af de små, sultne fugle derude.IMG_6195

Imens fuglene mæsker sig, kan du lave dig en god kop varm te – og måske sende en lille hilsen til en god ven. Se de søde postkort med vinterens fugle lige her .

Velbekomme!

Hybenmarmelade med æble, chili og vanilje

En tur til Vesterhavet bragte en posefuld friskplukkede hyben med hjem – for nu ville jeg prøve at lave hjemmelavet hybenmarmelade. Jeg gik på nettet for at google forskellige opskrifter, og fandt én, jeg syntes lød lækker – der skulle både citron og vanilje i, så jeg tænkte, at den nok ville blive både sød, men også frisk i smagen.

IMG_4612Arbejdet med at rense hyben tager jo lidt tid, men med lidt god  musik som akkompagnement og bare tanken om at have tid til at stå med den slags sysler, gjorde det hyggeligt. Hybenskallerne blev renset og skyllet, og jeg tilsatte et par æbler af den slags, som børnene får med i skole.

IMG_4614

Så kom jeg sukker og vand, vanilje og citron i, og det hele kom i kog. Begejstret fandt jeg små fine glas frem, som blev skoldet og skyllet i Atamon, og da marmeladen var færdigkogt og blendet, blev den hældt på glas og sat på køl.

Jeg har ikke tidligere eksperimenteret så meget ud i den slags, så jeg var vældig tilfreds. Men indrømmet. Nogen entydig succes var det nok alligevel ikke. Marmeladen var blevet alt for sød for min smag…..

IMG_4610

Heldigvis gik turen to uger senere igen til Vesterhavet, og jeg plukkede endnu en posefuld hyben. Denne gang ville jeg prøve med nogle mere syrlige æbler, og så ville jeg prøve at tilsætte lidt chili for at give smagen lidt mere kant. Nogle af vores gode venner har nærmest en hel æbleplantage i deres have, så jeg spurgte, om jeg måtte få 3 syrlige æbler til mit hybenmarmelade-projekt. De kom med en hel bærepose fyldt med forskellige æbler, bl.a. Discovery og Stydingæblet, som de selv kan tage æren af at have podet. Der var også små, sure vildæbler, så der var nok at vælge imellem.

IMG_4681

Jeg tog en god blanding, som jeg skrællede, skar i mindre stykker og satte i kog sammen med de rensede og skyllede hybenskaller. Jeg flækkede en vanillestang og skrabte kornene ud i blandingen – stangen lagde jeg efterfølgende med ned i gryden, så den kunne koge med. Jeg tilsatte lidt sukker, vand, citronsaft og så hakkede jeg den yderste spids af en halvstærk (‘vindstyrke 8’) chili i fine små stykker og rørte med i gryden. Hele blandingen stod og kogte ved middel temperatur i ca. 40 minutter. Herefter blev det blendet og hældt på glas.

IMG_4688

Og denne gang lykkedes det! Jeg havde ramt en god blanding af det søde og det syrlige, og med et lillebitte strejf af det stærke fra chilien. Jeg tror, at det er en opskrift, jeg vil huske til næste år – så vil jeg bare lave en lidt større portion, for det forsvinder jo hurtigt, når det smager godt 🙂

Vil du prøve min opskrift?

500 g friskplukkede hyben
600 g æbler – gerne en blanding af søde og syrlige
1 vanillestang
saften af en halv citron
1/4 chili, skåret i småbitte tern
1 dl sukker
2 dl vand
Atamon

Rens og skyl dine hyben godt og kom dem i en gryde. Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i mindre stykker, og læg dem gryden. Tilsæt vand, sukker, og citronsaft. Skrab vanillekornene fri og put dem i blandingen. Læg vanillestangen ved. Hak chilien fint i små tern og bland dem med de øvrige ingredienser. Sæt det hele i kog og lad det koge i ca. 40 minutter ved middel varme. Rør jævnligt i blandingen. Hvis du gerne vil have en marmelade uden for store frugtstykker i, kan du give blandingen en tur med stavblenderen til sidst. Kom lidt Atamon i til allersidst, inden du hælder marmeladen på glas, der er skyllet i kogt vand og Atamon. Sæt glassene på køl – og glæd dig 🙂 Smager rigtig godt på en friskbagt bolle med ost!

IMG_4696

Velbekomme 🙂

Lav din egen krydderurte-salt

IMG_3920

Krydderurter smager allerbedst når de er helt friske. Der er mange muligheder for at bruge krydderurterne i madlavningen – både i salater, som snacks, som topping på det hjemmebagte brød (her er rosmarin fantastisk), til pesto og som klassisk smagsfarvning i den enkelte ret. I år har jeg forsøgt mig med at lave krydderurtesalt – og det med stor succes! 🙂

IMG_3897

Det er meget, meget enkelt – man plukker en håndfuld af den ønskede krydderurt og lægger det i en blender. Så tilsætter man en passende mængde salt (jeg har både prøvet med Maldon’s flagesalt og almindelig, groft salt – og det almindelige salt gav faktisk det bedste resultat) og trykker på knappen. Når salt og krydderurter er blendet godt sammen, fyldes blandingen i et glas med tætsluttende låg. Laver du flere forskellige slags, kan du sætte et fint lille mærkat på glasset, så du kan kende forskel på dem. Du kan selvfølgelig også dufte dig frem 🙂

IMG_3966

Jeg troede egentlig, at krydderurterne skulle ligge og tørre først – men jo længere de tørrer, jo mere smag mister de. Jeg har foreløbigt lavet tre forskellige slags – timiansalt, basilikumsalt og løvstikkesalt. Lækkert, lækkert. 🙂 Den med løvstikke er nok min favorit.

Du kan købe friske krydderurter i de fleste dagligvarebutikker – eller du kan købe dem som frø og selv så dem. Der er et stort udvalg af frøbutikker på nettet. Plantefrø.dk er én af dem, og de har rigtig mange krydderurtefrø – du kan se deres store udvalg her.

Mormors solbærmarmelade

Nu er det bær-tid, og det er skønt at kunne gå og nippe til de lækre bær i haven. SAM_3002

I min mormor og morfars have var der masser af både hindbær, solbær, ribs og stikkelsbær, og når vi kom på besøg om sommeren, hvor haven bugnede af modne bær, blev vi udstyret med en lille plasticbæger hver, og så fik vi ellers lov til at gå på rov! Uhm!

I min egen have er det endnu lidt småt med bær. Jeg har nogle hindbær, solbær og ribs, men udbyttet er ikke så stort endnu. Det er det til gengæld i bedsteforældrenes haver, og det plejer vi heldigvis også at nyde godt af. Mormors solbærmarmelade smager supergodt og er ligesom hyldeblomstsaft og vandmelon virkelig smagen af sommer.

Prøv selv, det er så nemt: Trylle-rylle, pund til pund:

Solbærmarmelade af rå bær:

300 g bær til 300 g sukker.

SAM_3004
Hak eller knus bærrene let.
Bland bær og sukker. Pisk blandingen i et kvarter! SAM_3011

 

 

 

Skyl glas i Atamon.

SAM_3009

Hæld på glas.

Bind evt. et bånd om.
Servér – gerne til lune, hjemmebagte boller 🙂

– eller tag et glas med som værtindegave næste gang du skal i byen.

SAM_3012

 

Related Images:

Sprøde salvieblade – sommerens lækreste snack

En af mine yndlings-sommer-snacks er friske, stegte salvieblade! De er lette at lave, smager herligt, ser flotte ud, og så er der den fordel, at de kan spises som snack inden maden  uden at mætte for meget! 🙂

IMG_3899Pluk en håndfuld flotte, store salvieblade og læg dem på en pande med varm olie. Brug gerne rapsolie, da smagen herfra ikke er så gennemtrængende som fx olivenolie.

IMG_3904

Lad dem stege indtil de er ved at være sprøde, og hæld så både olie og salvieblade over på en tallerken, hvor du forsigtigt trækker bladene op på kanten, så de danner en krans rundt om tallerkenen. Lad olien ligge midt i tallerkenen og drys nogle saltflager over bladene. Nyd synet, for når først de kommer på bordet, er de hurtigt væk! 🙂

En fristende snack af salvieblade, stegte græskarkerner og små stykker ost.
En fristende snack af salvieblade, stegte græskarkerner og små stykker ost.
Her serveres friske, letstegte fennikelstykker sammen med salviebladene.
Her serveres friske, letstegte fennikelstykker sammen med salviebladene.

Du kan også skære nogle små firkanter ost og lægge ved, eller stege nogle græskarkerner, fennikel eller artiskokker til.

Olien kan efterfølgende med fordel bruges til at stege i, og giver smagen et herligt twist af salvie.

Velbekomme!

Related Images:

Kender du ‘ærte-tricket’?

IMG_4057

I år har jeg ærter i haven – det er flere år siden, vi havde det sidst, så jeg havde vist glemt, hvor godt det egentlig er at kunne plukke sine egne! Når først man kaster sig over dem, så er sådan nogle lækre ærter jo hurtigt væk – men skrællen smager også super godt.

IMG_4058Tricket er bare at fjerne den hinde, der sidder mellem selve ærterne og den sprøde skræl. (Gør du ikke det, vil skrællen føles sej at tygge i, og så er det ikke nogen delikatesse.) Du fjerner hinden ved at knække skrællen forsigtigt indad i toppen, i retning væk fra yderskallen. Træk så stille og roligt nedad, så hinden trækkes af. Sæt tænderne i! 🙂

Related Images:

Farmors rysteribs

IMG_3928I farmors have er der masser af ribs, og de seneste år har jeg fået lov til at komme ud og plukke løs, så jeg kan lave Farmors rysteribs! De er lette at lave og smager fantastisk – særligt som tilbehør til lam eller som det friske strejf til isdesserten.

 

 

 

Prøv selv:

Opskrift på RysteribsIMG_4027

Tag ca 200-250 g ribbede godt modne ribs og vend dem med 3-4 spiseskefulde sukker. Lad skålen stå nogle timer (ikke i køleskab) og rør i dem af og til, indtil sukkeret er opløst. Herefter er ribsene klar til servering. Ribs er også velegnede til frysning. Vent i så tilfælde med at tilsætte sukker, til du skal bruge dem, og de er tøet op igen.

Velbekomme! 🙂