Kategoriarkiv: Stauder

Hakkejern og havehandsker

Jeg er lidt øm i kroppen – i særdeleshed i fingermuskulaturen på højre hånd, og lænden gør også lidt opmærksom på sig selv. Men jeg er også glad i kroppen – den er nemlig blevet brugt godt i dag! Det er lørdag og jeg har været ude i haven hele dagen. Jeg startede med en mental rekognoscerings-runde for at finde ud af, hvad jeg skulle give mig i kast med. Den blev efterfulgt af en fysisk tur rundt i haven for at blive bekræftet i min plan for dagen – og for lige at bese det hele lidt. Det er virkelig herligt at mærke, at NU er det for alvor ved at blive forår! Der er allerede kommet farve på derude, med alle de søde små tête-a-tête, der lyser op med deres nikkende, gule hoveder og de fine blå forglem-mig-ej og perlehyacinter, der om et øjeblik skaber blå farveklatter i haven.

Vintergækkerne har takket af for i år – jeg vil prøve at dele nogle af de afblomstrede planter, så jeg får endnu flere næste år. Det er på min to-do-liste, men det var ikke noget af det, jeg nåede i dag. Til gengæld fik jeg luget godt i rosenbedet! Bedet fik faktisk en tur allerede i februar, hvor vejret var ualmindeligt mildt og jorden blød og medgørlig. Det var derfor ikke den helt store lugning, der skulle til her, men alligevel var der en del skvalderkål, der var begyndt at titte frem. Jeg er egentlig ikke særlig vild med at luge – det er ikke det, der begejstrer mig ved havelivet – men der er alligevel noget mærkeligt tilfredsstillende ved at få godt fat i skvalderkålens rødder, og kunne trække et langt netværk af rødder lige så let op af jorden. Så fik man da gjort kål på det!! Surbundsbedet fik samme tur, og det blev faktisk til en hel del spandfulde haveaffald, der kom op i komposten. Og så kom turen til staudebedet – mit ‘eksperimenterende bed’, som jeg ind imellem kalder det pga min tendens til at flytte rundt på planterne her for lige at se, om de måske står bedre, hvis nu hostaerne arrangeres anderledes, løvefoden ikke får lov at fylde helt så meget, lupinerne fra Farfars skov mon efterhånden breder sig lidt mere og astilberne lige kan arrangeres, så der bliver plads til en rose også…. Lugning i staudebedet skal dog ske lidt nænsomt på denne tid af året, da det også er her, jeg har sat de fleste af havens tulipan- og alliumløg. Og de skal jo helst ikke i nærkontakt med et hakkejern, så det er ned på knæ og finplukke ukrudtet – deraf den ømme fingermuskulatur!

Foran vores trampolin har vi et bælte med asters. Sidste år satte vi også to hibiscusbuske og en duftende snebolle i bedet. Dem genopdagede jeg i dag, da jeg fik fjernet alle de visne stængler fra de mange asters! Jeg havde næsten glemt, at vi havde sat de nye buske der, da de var helt dækket til af visne stauder og påtrængende vilde brombær (ja, dem der stikker!), så jeg jublede lidt for mig selv, da de dukkede op midt i den visne astersjungle. Nu har de fået luft og lys og jeg glæder mig til at se, hvad de byder på i år!

En tiltrængt pause blev holdt i drivhuset med en dampende varm kop grøn forårste! Skønt!

Inden døre har jeg fået sået artiskokker, auberginer, to slags tomater og en peber. Jeg er noget senere på vej med frøspiringen i år, end jeg plejer. Forhåbentlig får det ikke den store betydning – nogle år har jeg måttet konstatere, at jeg nok var lidt for ivrig med at komme i gang, men tiden vil vise, hvordan spiringen vil gå. Badeværelsets vindueskarm prydes nu af en lang bakke med gennemsigtigt plasticlåg og en masse små frø, der forhåbentlig viser sig som små grønne skud om 7-15 dage. Badeværelset plejer at være et godt sted til spiringen, da der er lyst og varmt. Når planterne så er begyndt at spire, flytter jeg dem ned i stuen og i nogle tilfælde i udestuen, hvor temperaturskiftene i nogen grad kan afspejle de udendørs temperaturskift – bare uden frost!  

En dejlig dag – og en skøn fornemmelse at vide, at jeg er godt med derude. De melder om en varm april, så lige om lidt går det hele lynhurtigt! Glæder mig især til at se alle mine nye tulipaner og allium i blomst!

God weekend!

/Mette 🙂

Grundlovsdag i Geografisk Have

Tirsdag den 5. juni var jeg for første gang til plantemarked i Geografisk Have i Kolding. Det er dog helt sikkert ikke sidste gang – det er en årlig tradition, hvor massevis af både private og professionelle stiller boder op med alverdens forskellige og sjældne planter og andet tilbehør til haven. Hundredevis af besøgende stod i kø for at være med, da haven åbnede kl. 10, og jeg var iblandt dem sammen med min datter og en god veninde, der også elsker at nørde med blomster, krydderurter og sjove planter til have og drivhus.

Vejret var strålende, vi havde en madkurv med og vi fandt hurtigt ud af, at de ‘professionelle’ gæster – altså dem, der havde prøvet det før – alle havde deres egen lille trækvogn med til de mange planter, de formentlig ville få med hjem. Det havde vi ikke, men vi havde fundet en parkeringsplads ikke så langt fra haven, så vi kunne gå lidt frem og tilbage efter behov. Det første, vi gik efter, var krydderurter. Min veninde får i år et 3×1 meters højbed til krydderurter, og selv om hun har mange allerede, er det altid spændende at finde noget nyt. Der var rig mulighed for at finde, hvad vi søgte efter – og vi fik da også indkøbt 13 krydderurter, bl.a. appelsintimian, bredbladet timian, ‘karry’, honningmelonsalvie, isop, oregano og rosmarin.

Der var sat informationsskilte ved alle de forskellige krydderurter. Det bliver spændende at prøve denne ‘karry’ i en simreret til efteråret.

Sælgeren ville gerne opbevare krydderurterne for os bag disken og i skyggen – herligt! Nu skulle vi bare huske at få dem med hjem igen, når den tid kom!

Jeg er på jagt efter nogle ganske særlige valmuer til haven – hvide eller i rosa nuancer, men de er ikke så nemme at finde. Jeg har i flere år forsøgt at så pæonvalmuer i haven fra frø. Det skulle efter sigende være meget nemt, men det er aldrig lykkedes. Valmuer trives bedst i veldrænet jord, så måske er jeg udfordret af den meget lerede jord, jeg har…

Valmue ‘Patty’s Plum’. Billedet er fra Paris, hvor jeg fandt eksemplaret på gåturen ‘Blomster i højden’ langs den gamle jernbane.

Næste skridt er derfor at købe færdige planter og sætte dem i haven. Særligt drømmer jeg om at kunne få staudevalmuen ‘Patty’s Plum’, fjervalmuen ‘Lilac Pompom’, opiumvalmuen ‘Claus’ og pæonvalmuen ‘Black Peony’ i haven.  

Jeg spottede en fin lille hvid valmueplante og den kom med mig hjem. At det så sidenhen viste sig at være en tilfældighed, at de blomster, jeg kunne se på planten, var hvide, var ugens overraskelse. Efter at være blevet plantet i jorden i min egen have, kom de næste blomster hurtigt – men de var rød-orange!!! Det var ikke meningen, og valmuen er nu kommet ud til min veninde at stå. 🙂

Ud over de mange stadeholdere var der også både tombola og planteauktion. Vi skulle selvfølgelig prøve begge dele. Og sandelig om vi ikke alle tre var heldige at vinde på et lod i tombolaen. Det blev til en flot spireabusk, en yndig lime-gul stolt kavaler og en sukkulent-agtig vækst, som ingen rigtig kunne fortælle os, hvad var. Det vil vise sig :-).

Duftsnebolle og roser kom i kurven efter budrunde på auktionen.

Efter en sandwich på tæppet i skyggen skulle vi med til planteauktion! Det er sjovt at være med til – og at følge det spil, der kører, når to budgivere bliver ved at byde hinanden op for at blive den heldige ejer af en ganske særlig og ønsket plante! Jeg vandt budrunden på en duftsnebolle (Virbunum Carlesii), to roser (Home and Garden og Artemis) og jeg var også så heldig at få et eksemplar af buketrosen Heidi Klum med hjem. Hovedattraktionen for mange var en flot koreakornel, med de smukkeste hvidrosa blomster. Sådan en kunne også være et ønske til haven engang 🙂 Tre kødædende planter og en kaktus kom også med hjem til min datters værelse, så bilen var fyldt godt op med spændende sager, da vi ved 16-tiden kørte hjemad igen efter en skøn dag i Geografisk Have. 

Og vi huskede vores krydderurter! 🙂

Related Images:

Haven i maj – et liv i overhalingsbanen!

Den 30. april skulle vi fejre konfirmation i år. Festen skulle holdes hjemme, og de første forberedelser hertil gik allerede i gang i efteråret. Her satte jeg nemlig nogle flere tulipaner i staudebedet – hvide og sorte/dyblilla – så de kunne blomstre fint til den store dag. Som forårsmånederne skred frem, blev den øvrige have også trimmet – rhododendron blev flyttet rundt, buksbom klippet til, roser og lavendler klippet ned, og en generel lugning med jævne mellemrum gjorde, at haven stod fin og flot.  Vores lille kirsebærtræ i forhaven blomstrede med masser af små fine lyserøde blomster, og jeg holdt nøje øje med, om vores Cunningham’s White mon ville nå at springe ud?

Alle de små forårsblomster – på nær Kærmindesøstrene og nogle få Perlehyacinter – havde takket af for i år, og planen var jo så, at tulipanerne skulle tage over og stå ranke og flotte og byde velkommen i haven. Sådan havde jeg i hvert fald forestillet mig det. Jeg holdt derfor også nøje øje med de dér tulipaner… Hallooo!!! Er I der? Og det var de selvfølgelig – men det gik nu lidt trægt med blomstringen. Varmen lod som bekendt vente på sig, så ‘timingen’ i forhold til de blomster, jeg havde håbet på ville stå flot og i flor, var måske ikke liiige i øjet. Vi havde dog en fantastisk dag og havens rammer var yderst tilfredsstillende – og til gengæld holdt det velplejede look i haven længe, da kulden satte det hele lidt ned i tempo. 🙂

Sådan var det i april.

Nu er vi på den anden side af den store fest – vi er kommet ind i maj. Solen har fået mere magt, og vi har haft nogle dage, hvor varmegraderne har sneget sig helt op omkring de 25 grader! Skønt! Særligt for de mange, der i Bededagsferien også skulle fejre konfirmation! Vi var heldige at være med til to af slagsen den weekend. Lune forsommerdage med lysegrønne bøgetræer løfter stemningen yderligere. Udsprungne spirea-grene står i øvrigt rigtig flot til de søde konfirmander i deres hvide kjoler eller skjorter! 🙂

Den herlige weekend blev fulgt op af to kursusdage udenbys – og selv om jeg havde sagt til mig selv adskillige gange: ‘Husk nu IKKE at vende ryggen til!’, så var det lige præcis, hvad jeg havde gjort! Haven så ganske anderledes ud, da jeg kom hjem onsdag, end da jeg tog af sted mandag. Solen og varmen havde gjort sit indtog, og haven var nærmest eksploderet i et farveorgie, der fik mig til at glemme, hvordan det hele så ud for bare 14 dage siden. Akelejer står nu og nikker i rosenbedet, azaleaerne lyser op med deres stærke farver, og frugttræerne blomstrer med de fineste hvide og sartrosa blomster. Mælkebøtter og tusindfryd gør også hævd på en del af haven, græsset gror om kap med sig selv, tulipanerne er på tilbagetog, mens løjtnantshjerter og storkenæb tager over. Det er lige nu, haven er allermest skøn – og det er bare om at nyde det, for det hele foregår i overhalingsbanen!

Nyd duftene, farverne, formerne og fornemmelsen af den sommer, der venter lige om hjørnet! Det er lige nu, det sker – vi har ventet et helt år, og når jeg står midt i det hele og stikker næsen i en blomstrende syren, bliver jeg hvert år bekræftet i, hvorfor det er, jeg er så vild med maj!

Skal vi bytte glansbilleder? – eller stauder?

I går, mens jeg sad på knæ med en planteskovl i den ene hånd og en masse delte storkenæbsplanter fordelt rundt om mig, kom jeg til at tænke på den leg, som jeg meget ofte legede med mine veninder for efterhånden mange år siden: bytte glansbilleder – eller ordne glansbilleder! Jeg tror, at det fantastiske ved at ordne og bytte glansbilleder først og fremmest var dét at sidde og nørde med de glansbilleder, der virkelig bare var så flotte – nogle endda med glimmer – og som jeg kendte hvert og ét. IMG_6411Sortere dem, sætte dem pænt ind i de mapper med selvklæbende sider eller i telefonbøger efter et sindrigt arkivsystem, opdele dem efter kategorier (brude, babyer, ‘udlændinge’, blomster, børn, engle, hunde, katte, cirkus, etc.), tage dem ud og sidde med dem i hænderne, snakke om dem med min storesøster eller veninderne og vide, hvilke glansbilleder, jeg manglede for at få et komplet ‘ark’. Ved at bytte med hinanden fik vi mange forskellige, og heldigvis havde vi ofte flere af samme slags, hvilket gjorde det lidt lettere at skille sig af med et for at bytte sig til et nyt til samlingen. Og så var der de helt unikke og specielle yndlings-glansbilleder, som jeg på ingen måde kunne drømme om at bytte væk, da de måske stammede fra et ‘sjældent’ ark, som vi kaldte dem.

Når jeg fik de tanker i går, som jeg sad der med alle mine mange storkenæb omkring mig, var det måske fordi jeg pludselig kunne mærke samme tilgang til mine stauder som dengang til mine glansbilleder. Jeg elsker at snakke blomster og planter med ligesindede havenørder, jeg kan gIMG_6446odt lide at ‘sortere’ dem – måske flytte nogen, så de står i større grupper, inddelt efter farver, arter, blomstringstidspunkt, etc. Jeg ved præcist, hvilke jeg har (udover de, der sommetider pludselig bare er der) og har også ideer til, hvilke jeg ønsker mig. Så jeg så jo lige for mig, hvordan barndommens ‘bytte glansbilleder-leg’ med stor gevinst kunne overføres til havelivet.

IMG_6417

Det er jo ikke fordi, der er noget nyt i, at stauder kan deles, og at man på den måde kan få mange planter og endda ganske gratis – og bytteriet, som selvfølgelig også kan blive mere salgsorienteret, foregår jo i stor stil rundt omkring. Jeg legede lidt med tanken om, at det kunne være sjovt at samle en flok haveinteresserede venner og veninder til en hyggelig dag, hvor vi alle kunne bytte os til nye, ønskede planter og på den måde udvide vores plantesortiment på en måde, der både er meget billigere end at handle i havecentrene, og hvor hver enkelt plante pludselig får sin egen historie med sig! Hvem ved, måske gør jeg noget ved den tanke en dag 🙂

IMG_6419
Skråningen, hvor de små storkenæbsplanter er sat ud. De ser stadig lidt små og sårbare ud, men skal nok komme sig 🙂

Muligheden for – og roen til – tankespinderiet er én af de ting, jeg godt kan li’ ved at gå og pusle i haven – det giver rum til kreative tanker og ideer, samtidig med at jeg får en masse fra hånden. I går handlede det som sagt om vores mange storkenæb, som blev til mange flere. Det grove arbejde med at få dem alle gravet op og renset for efeu, senegræs og andet godt, havde min mand gjort, så der var kun ganske få ‘klumper’ tilbage, som skulle renses, deles og plantes ud igen. Ud over at vores ‘gamle’ storkenæbsbed er blevet genetableret, er der nu sat ca. 30-40 små planter op som bunddække på den skrånende jordside bag vores drivhus – både for at holde lidt på jorden, og for at pryde og pynte hele sommeren igennem! Endnu mere at glæde sig til – og sidenhen over 🙂

 

Lavendler

IMG_4218

Jeg var bange for, at jeg havde slået alle mine lavendler ihjel i år!! Jeg var lidt hård med saksen i foråret, og vejen til det blåt-blomstrende hav har været noget længere i år end det plejer, synes jeg! Heldigvis gik det da ikke så galt, som jeg en overgang frygtede, og nu står de velduftende og svajer flot i vinden med  deres blå og lilla blomster.

IMG_4404

Jeg klippede lavendlerne godt ned i midten af april, men eftersom alting har været lidt senere undervejs i år pga vejrforholdene, så lod de vente på sig – eller også var de blevet lidt fornærmede over at blive klippet så korthårede, lige inden familien skulle holde konfirmation 🙂

Jeg vil prøve at lave stiklinge af lavendlerne i år – det er efter sigende ikke svært, og jeg kunne godt tænke mig at få en masse nye lavendelplanter, som jeg kan pryde omgivelserne med, når vi får drivhuset op at stå. Jeg har lavet masser af stiklinge fra andre planter tidligere, men har aldrig før prøvet med lavendel – så nu skal det være 🙂

Sådan kan du lave nye planter af dine lavendel:
Klip stiklinge på 6-10 cm af sunde og stærke moderplanter. Fjern evt. blomster, da de tager en masse energi, som i stedet skal bruges på at etablere rødder. Det er bedst at tage stiklinge, som ikke er for bløde i stænglerne. Fjern de nederste blade, så der er en lille ‘gren’ at stikke i jorden. Stik stiklingerne ned i en potte med sandet jord – lad stikkedybden være ca. 3-4 cm. Fordelen ved at bruge potter er, at det gør det nemt at plante de nye små planter ud senere hen, uden at risikere at ødelægge rødderne.

IMG_4406

Dæk potterne til med en hvid plasticpose – på den måde holder du på luftfugtigheden og forhindrer for meget sollys i at trænge igennem.

August måned er et godt tidspunkt at lave stiklingerne på. Her er planterne stærke og de enkelte skud har en kraftig stængel, som er hårdfør overfor svampeangreb.  Allerede efter ca. 3 uger kan stiklingerne have dannet et rodnet. For at være på den sikre side vil jeg dog vente til oktober med at plante de nye planter ud på det blivende voksested.

Hvis du vil vente med at formere dine lavendel til foråret, kan du også gøre det. I så fald er det bedste tidspunkt i marts/april, mens planterne stadig er i hvile.

Når de nye planter begynder at skyde med nye skud, skæres toppen af det første skud. På den måde vil du få en kraftig plante med god forgrening.

IMG_4401

Held og lykke med projektet! Jeg håber, at jeg selv om et par måneder kan vise billeder af mine nye lavendler, som har dannet rødder og er klar til at blive plantet ud! Skriv gerne til mig med dine erfaringer! Jeg har hørt, at man også bare kan stikke en stikling ned i sandet jord, direkte på voksestedet – så kommer der en ny plante. Det har jeg dog endnu ikke haft held til at gøre – måske mangler jeg lige det afgørende fif for at få det til at lykkes 🙂

 

Stokroser

En af de stauder, der hvert år IMG_3892imponerer mig, er stokrosen. Med sin højde og smukke blomster er den flot bagest i staudebedet, op ad husmuren – eller trampolinen! Det er en 2- til flerårig urt, der formår at skyde meterhøje stængler op, selv mellem fliser og brosten. Stokroser blomstrer i et væld af farver og de er lette at have med at gøre i haven.  Hvis du tager frø fra en blomst med en særligt flot farve, kan du dog ikke altid være sikker på, at dine kommende eksemplarer vil få samme farve. Heldigvis harmonerer alle stokrosernes farver smukt sammen, og når de blomstrer i al deres pragt, er det virkelig et flot syn. Humlebierne er også glade for blomsten og samler ivrigt pollen herfra.

En humlebi samler pollen
En humlebi samler pollen

Stokrosen selvsår sig velvilligt – og det er jo fint, hvis man ikke har noget imod, at der skyder stokroser op rundt omkring i haven. Du kan også let samle frø til såning på steder, hvor du gerne vil have den. Frøene samles, når de runde frørondeller er modne, og frøene kan enten drysses ud på det ønskede voksested i efteråret, eller de kan opbevares tørt og køligt vinteren over. Sår du frøene i det tidlige efterår, kan du være heldig at de når at danne små bladrosetter, så de vil blomstre allerede næste år. Ellers må du vente på blomstringen til året efter.

Stokroser og poppelroser står godt til hinanden
Stokroser og poppelroser står godt til hinanden

Stokrosen har en lang pælerod og kræver en del vand – tørster den for meget, risikerer den at få stokroserust, der får bladene til at visne. Med sin høje vækst, kan det være nødvendigt at binde stokrosen op, så den ikke vælter i blæsevejr.

IMG_3651IMG_3646

Stokroser på stængel i vaser bliver sjældent godt, og blomsterne tager sig ikke ret godt ud, da de typisk vil lukke sig lidt sammen. Vil du gerne have stokroserne til at pynte indendøre, kan du plukke nogle enkelte blomster og lægge i et fad med koldt vand. Her kan de holde sig fine i flere dage.

Related Images:

Sorry, sommerfuglebusk!

I arbejdet med at klargøre grunden til vores drivhus, har vi måttet flytte vores flotte sommerfuglebusk. Det har ikke været et godt tidspunkt at flytte den på – faktisk ser den mildest talt noget træt ud nu! Vi vil klippe den godt ned, og så håbe på, at den klarer både flytning og den kommende vinter, så den kan blomstre lige så flot igen til næste år.

Heldigvis fik jeg taget et par billeder af de smukke, lilla blomster, inden vi forstyrrede den i al dens pragt…

IMG_4085 IMG_4084IMG_4086

 

 

 

 

 

 

 

Det er utroligt, så hurtigt en sådan busk kan vokse! Sidste år opdagede vi, at vi også havde fået en hvid sommerfuglebusk i haven – den stod som en enkelt stængel med en fin hvid blomst på. I år står den som en kæmpe busk, der er vokset langt over hækken!

Den busk, vi nu har flyttet, har vi haft med fra vores gamle have, så den har fulgt os i efterhånden mange år. Nu håber vi, at den klarer strabadserne, og vokser sig stor og stærk igen til næste år. Heldigvis er sommerfuglebusken ret hårdfør, så vi krydser fingre!

I buketter er de også rigtig fine 🙂

Sommerfuglebuskens blomster er fine som her sammen med dahlia, poppelroser, løvefod og Fairy roser.
Sommerfuglebuskens blomster er fine som her sammen med dahlia, poppelroser, løvefod og Fairy roser.

Related Images:

Herlige hortensia

IMG_4215

Lige nu er der særligt én blomst, der dominerer i min have – og det er den flotte og farvestrålende hortensia. I år har jeg ventet med ekstra spænding på, at blomsterne skulle tage farve, da den virkelig har været særdeles gavmild med blomsterstandene!

IMG_4212

Jeg har to forskellige slags – en med de runde blomsterhoveder, og en med de mere flade. Det er lidt pudsigt, at selv om de begge tilsyneladende står i sur spagnumjord, så giver nogle af dem blå blomster, og andre står i rosa toner.

 

SAM_3023Hortensia er ikke en decideret surbundsplante, men kan godt li’ at stå i en sur og luftig jord. For de fleste hortensia gælder, at man selv kan være med til at påvirke blomsternes farve. Vil du gerne have blå blomster, skal du sørge for at jorden er sur, dvs. har en pH-værdi mellem 4,5-7. Det er en god ide at vande med regnvand – det vil hjælpe med til at holde på den blå farve. Vander du med kalkholdigt vand, vil jordens pH-værdi øges, og den blå farve vil mattes og blive mere hvid eller rosa. Hvis du hellere vil have rosa eller hvide blomster, skal pH-værdien være neutral, dvs. ca. 7.

Selv om mine hortensia egentlig skulle stå i jord med nogenlunde samme pH-værdi, kan jeg tilsyneladende alligevel ikke helt få lov at ‘bestemme’, siden de tager forskellig farve. 🙂 Én af dem har sågar både blå og rosa blomster på samme plante!

 

IMG_4222

Når blomsterstandene er afblomstret, bliver jeg ofte fristet til at nippe dem af. Det er dog bedst at vente med dette til foråret, da de visne blomster beskytter planten mod frostskader. De kan til gengæld fint nippes af om foråret – pas bare godt på ikke at nippe de nye, grønne skud af, da det er dér, der nye blomsterknopper sidder.

IMG_4230Når hortensiaen blomstrer, er det er farveorgie, der gør glad! Blomsterne kan også fint klippes af og bruges i buketter – og der skal ikke mange til, før det ser ud af meget! Klipper du blomster af, hvor stænglen er blevet ‘grenet’, kan du med fordel klippe lidt op i stænglen forneden, så den bedre kan suge vand til sig.

Ja – flotte ser de ud! 🙂

IMG_4213