Kategoriarkiv: Uncategorized

Glædelig jul!

Rigtig glædelig jul!

I år var vi igen ude i ‘farmor og farfars skov’ at hente juletræ – et smukt træ, der traditionen tro kunne gIMG_5924å helt til loftet! De tiloversblevne grangrene er blevet lagt ud over roserne for at beskytte mod den frost, som dog lige nu er langt borte.

Den 23. december blev træet pyntet med gammelt og nyt til tonerne af forskellige genrer af julemusik, og der blev både plads til fine kugler og frække nisser – præcist som det skal væreIMG_5933

Træet får lov at blive stående et par dage, hvor vi tænder lysene igen og lader julefreden sænke sig helt.  3. juledag synes jeg altid, at træet mister glansen og magien – så er det ved at være tid til at pille pynten af og lægge det tiIMG_5934lbage i de små æsker, så det hele er klart igen til næste år. Indtil da nyder vi synet og duften af gran i stuen :-

Haveliv – fra drøm til virkelighed – fra frø til plante

IMG_3561

Min interesse for blomster og have begyndte måske, da jeg som barn sad og bladrede i de små, tykke kupon-reklamehæfter, som kom ind ad døren hos mine forældre. Der var flere sider med billeder af de smukkeste blomster – formentlig blomsterfrø, som kunne bestilles pr. postordre. Vi børn fik en lille stribe jord, hvor vi kunne plante morgenfruer, jordbær og gulerødder. Inden døre gjorde jeg mig mine første erfaringer med såning af æble-, citron- og appelsinkerner, og jeg forsøgte mig også med avocado. Den helt store succes blev det vist aldrig, men spændingen omkring det at vente på et lille frø og se det spire, var stor! I teenageårene var det mest de grønne planter, der havde interesse, og på mine sparsomme kvadratmeter på børneværelset fik jeg plads til både en figen, en bananpalme, et kaffetræ og diverse kaktus! I studietiden, hvor min mand og jeg boede i lejlighed uden altan eller have, var vindueskarmene fyldt med alverdens potter, da vi eksperimenterede med såning af granatæble, passion, mango, citrus etc. Det var dog først, da vi flyttede i et gammelt hus med tilsvarende have, at interessen for haven bogstavelig talt fik lov at blomstre!

Havedrømme

Med udsigt til at kunne skabe en have med roser, syrener, æbletræer og sommerblomster i massevis, begyndte jeg at tegne skitser af, hvordan det hele skulle se ud. Jeg studerede havemagasiner og læste havebøger så snart tiden var til det (somme tider lidt svært, da det var på samme tid, hvor vores børn var helt små!) Jeg skrev ned, hvilke blomster der blomstrede på hvilke tidspunkter, hvor høje de ville blive, hvilke farvenuancer, der ville stå godt til hinanden – og jeg gik i gang med at forspire alle de mange fine sommerblomsterfrø, som jeg havde bestilt hjem i de fineste små papirsposer. Resultatet blev sjældent som jeg havde forestillet mig det. Jeg havde set for mig det skønneste blomsterflor og tænkt, at jeg ville kunne plukke løs til de flotteste buketter indendøre og som værtindegaver. Noget lykkedes – noget lykkedes ikke. Jeg fandt selvfølgelig ud af, at man må gøre sine erfaringer og hele tiden blive klogere på, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Jordforhold, sol/skygge, gødning, vand og kærlig pleje skal tilgodeses, og dræbersnegle og andre skadedyr skal helst holdes på afstand! Nu er vi flyttet i et andet hus, og har en dejlig gammel have, der både er godt opvokset, men som også giver mulighed for at lege og tænke nyt. Og for hvert år der går, bliver jeg mere og mere glad for min have, som efterhånden er ved at forme sig til det sanselige åndehul, jeg altid har ønsket mig. Der er stadig mange drømme på ønskelisten – fx er jeg lige nu meget optaget af drømmen om et drivhus – hvem ved, måske er det en af de drømme, der også bliver til virkelighed. Jeg har slugt Claus Dalbys fantastiske havebøger og elsker at blive inspireret på denne måde og se, hvordan jeg kan overføre de mange gode ideer til min egen have…

 

IMG_3554

Lær din have at kende – og læg en plan

En af de ting, jeg både synes er sjovt og som giver god mening, når man gerne vil i gang med at skabe sin egen have, er at lægge en plan og prioritere sine projekter. Hvilken stil vil man gerne have? Den romantiske have med roser, lavendler, pæoner, digitalis og stokroser i en umiddelbart tilfældig sammensætning? Eller sværger man mere til den japanske stil med formklippede træer, stier stensætninger og vandfald? Når man har besluttet sig for, hvordan man gerne vil have sin have, er det bare at gå i gang. Rom blev dog som bekendt ikke bygget på en enkelt dag – og det gør drømmehaven heller ikke. En del af det med haven er, at vi tvinges til at have tålmodighed – og det er netop en af de ting, jeg holder af ved min have – at jeg kan glæde mig som et lille barn til maj, hvor syrenerne vil blomstre, eller til juni, hvor mine roser, Constance Spry eller Jacques Cartier forhåbentlig vil blomstre overdådigt igen. Nogle glæder er ganske korte, andre varer ved i månedsvis – det er også noget af det, der skal med i overvejelserne, når haven skal planlægges, så man sikrer, at der hele tiden er noget, der blomstrer, og noget, man glæder sig til.

Måske har du en have, der allerede er velanlagt, og som kan bruges som botanisk legeplads, samtidig med at der stadig er masser af liv og frodighed uanset din succesrate i dine have-eksperimenter. Måske skal der noget mere til for at du opnår den forvandling, du ønsker i din have. Nogle gange skal der slås til med den store hammer, hvis der fx skal fældes nogle træer, eller man – som vi gjorde – vælger at fjerne en hel bøgehæk for at give luft og mulighed for noget nyt. Men der er også en stor charme i at tilføje lidt nyt år for år og så glæde sig til – og over – resultatet, når de stiklinge, man lavede tidligere på året, lykkes, eller de planter, man satte i efteråret folder sig ud. Ofte har man nogle yndlingsblomster og -planter, som man rigtig gerne vil have i sin egen have – det er dog ikke altid sikkert, at de vil trives, hvis ikke forholdene er optimale. Jeg kan fx godt lide astilber, som jeg husker fra min mormors have, og som vokser fantastisk i mine forældres have – men hos os er jorden lidt for tør og hård, så det bliver aldrig rigtig godt. Find ud af, hvordan jordforholdene er i din have – er jorden fx meget leret, skal du vælge planter, der trives godt i det.  Det er også en god ide at observere lysets gang i haven – hvilke områder er badet i sol hele dagen? Hvor er skyggepladserne? Og hvordan er vindforholdene? Mange planter har brug for at blive støttet og bundet op, og bor man fx i et nybyggerområde, hvor der endnu er en del år til, før haverne er vokset godt op, vil der være ekstra brug for at tage hensyn til vind. Det er afgørende, at planterne står i de rette omgivelser og får passende mængder vand og gødning for at kunne trives og gro. Og endelig skal de selvfølgelig forkæles med rigelige mængder god omsorg!

 

Drømmen om en rosenhave – og en blog

Jeg er vist lidt af en drømmer – nogle af mine mange drømme bliver ført ud i livet, andre lever og forbliver ønskebilleder på nethinden. Drømmen om en rosenhave – en hyggelig og romantisk have med et væld af velduftende, smukke roser i en palet af hvide og rosa farver, har altid været et ønske. Det er heldigvis en af de drømme, der allerede er blevet til virkelighed. Jeg er dog slet ikke færdig med den drøm, og synes bestemt, at jeg må kunne finde plads til mange flere roser i min have!

Jeg har længe gået og puslet med drømmen om at skrive om min begejstring for de glæder, som haven kan give – nu skal denne drøm også gøres til virkelighed! Jeg vil skrive om mine yndlingsblomster, komme med gode ideer og inspiration til havelivet, og krydre mine indlæg med flotte billeder, som kan løfte humøret selv på en solskinsdag 🙂

Jeg håber, at min passion for havelivet også kan blive til glæde og inspiration for andre haveelskere, og jeg vil blive rigtig glad, hvis du vil dele dine havedrømme med mig her på min blog.

Velkommen til!

IMG_3552