Hybenmarmelade med æble, chili og vanilje

En tur til Vesterhavet bragte en posefuld friskplukkede hyben med hjem – for nu ville jeg prøve at lave hjemmelavet hybenmarmelade. Jeg gik på nettet for at google forskellige opskrifter, og fandt én, jeg syntes lød lækker – der skulle både citron og vanilje i, så jeg tænkte, at den nok ville blive både sød, men også frisk i smagen.

IMG_4612Arbejdet med at rense hyben tager jo lidt tid, men med lidt god  musik som akkompagnement og bare tanken om at have tid til at stå med den slags sysler, gjorde det hyggeligt. Hybenskallerne blev renset og skyllet, og jeg tilsatte et par æbler af den slags, som børnene får med i skole.

IMG_4614

Så kom jeg sukker og vand, vanilje og citron i, og det hele kom i kog. Begejstret fandt jeg små fine glas frem, som blev skoldet og skyllet i Atamon, og da marmeladen var færdigkogt og blendet, blev den hældt på glas og sat på køl.

Jeg har ikke tidligere eksperimenteret så meget ud i den slags, så jeg var vældig tilfreds. Men indrømmet. Nogen entydig succes var det nok alligevel ikke. Marmeladen var blevet alt for sød for min smag…..

IMG_4610

Heldigvis gik turen to uger senere igen til Vesterhavet, og jeg plukkede endnu en posefuld hyben. Denne gang ville jeg prøve med nogle mere syrlige æbler, og så ville jeg prøve at tilsætte lidt chili for at give smagen lidt mere kant. Nogle af vores gode venner har nærmest en hel æbleplantage i deres have, så jeg spurgte, om jeg måtte få 3 syrlige æbler til mit hybenmarmelade-projekt. De kom med en hel bærepose fyldt med forskellige æbler, bl.a. Discovery og Stydingæblet, som de selv kan tage æren af at have podet. Der var også små, sure vildæbler, så der var nok at vælge imellem.

IMG_4681

Jeg tog en god blanding, som jeg skrællede, skar i mindre stykker og satte i kog sammen med de rensede og skyllede hybenskaller. Jeg flækkede en vanillestang og skrabte kornene ud i blandingen – stangen lagde jeg efterfølgende med ned i gryden, så den kunne koge med. Jeg tilsatte lidt sukker, vand, citronsaft og så hakkede jeg den yderste spids af en halvstærk (‘vindstyrke 8’) chili i fine små stykker og rørte med i gryden. Hele blandingen stod og kogte ved middel temperatur i ca. 40 minutter. Herefter blev det blendet og hældt på glas.

IMG_4688

Og denne gang lykkedes det! Jeg havde ramt en god blanding af det søde og det syrlige, og med et lillebitte strejf af det stærke fra chilien. Jeg tror, at det er en opskrift, jeg vil huske til næste år – så vil jeg bare lave en lidt større portion, for det forsvinder jo hurtigt, når det smager godt 🙂

Vil du prøve min opskrift?

500 g friskplukkede hyben
600 g æbler – gerne en blanding af søde og syrlige
1 vanillestang
saften af en halv citron
1/4 chili, skåret i småbitte tern
1 dl sukker
2 dl vand
Atamon

Rens og skyl dine hyben godt og kom dem i en gryde. Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i mindre stykker, og læg dem gryden. Tilsæt vand, sukker, og citronsaft. Skrab vanillekornene fri og put dem i blandingen. Læg vanillestangen ved. Hak chilien fint i små tern og bland dem med de øvrige ingredienser. Sæt det hele i kog og lad det koge i ca. 40 minutter ved middel varme. Rør jævnligt i blandingen. Hvis du gerne vil have en marmelade uden for store frugtstykker i, kan du give blandingen en tur med stavblenderen til sidst. Kom lidt Atamon i til allersidst, inden du hælder marmeladen på glas, der er skyllet i kogt vand og Atamon. Sæt glassene på køl – og glæd dig 🙂 Smager rigtig godt på en friskbagt bolle med ost!

IMG_4696

Velbekomme 🙂

En tanke om "Hybenmarmelade med æble, chili og vanilje"

  1. Fedt med chilien! Tænker på at lave en lignende kombi I stedet for kun æble til en gammeldags æblekage. Forslag? – egentlig bare marmeladen, som ikke koger så længe eller?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.