Lavendler

IMG_4218

Jeg var bange for, at jeg havde slået alle mine lavendler ihjel i år!! Jeg var lidt hård med saksen i foråret, og vejen til det blåt-blomstrende hav har været noget længere i år end det plejer, synes jeg! Heldigvis gik det da ikke så galt, som jeg en overgang frygtede, og nu står de velduftende og svajer flot i vinden med  deres blå og lilla blomster.

IMG_4404

Jeg klippede lavendlerne godt ned i midten af april, men eftersom alting har været lidt senere undervejs i år pga vejrforholdene, så lod de vente på sig – eller også var de blevet lidt fornærmede over at blive klippet så korthårede, lige inden familien skulle holde konfirmation 🙂

Jeg vil prøve at lave stiklinge af lavendlerne i år – det er efter sigende ikke svært, og jeg kunne godt tænke mig at få en masse nye lavendelplanter, som jeg kan pryde omgivelserne med, når vi får drivhuset op at stå. Jeg har lavet masser af stiklinge fra andre planter tidligere, men har aldrig før prøvet med lavendel – så nu skal det være 🙂

Sådan kan du lave nye planter af dine lavendel:
Klip stiklinge på 6-10 cm af sunde og stærke moderplanter. Fjern evt. blomster, da de tager en masse energi, som i stedet skal bruges på at etablere rødder. Det er bedst at tage stiklinge, som ikke er for bløde i stænglerne. Fjern de nederste blade, så der er en lille ‘gren’ at stikke i jorden. Stik stiklingerne ned i en potte med sandet jord – lad stikkedybden være ca. 3-4 cm. Fordelen ved at bruge potter er, at det gør det nemt at plante de nye små planter ud senere hen, uden at risikere at ødelægge rødderne.

IMG_4406

Dæk potterne til med en hvid plasticpose – på den måde holder du på luftfugtigheden og forhindrer for meget sollys i at trænge igennem.

August måned er et godt tidspunkt at lave stiklingerne på. Her er planterne stærke og de enkelte skud har en kraftig stængel, som er hårdfør overfor svampeangreb.  Allerede efter ca. 3 uger kan stiklingerne have dannet et rodnet. For at være på den sikre side vil jeg dog vente til oktober med at plante de nye planter ud på det blivende voksested.

Hvis du vil vente med at formere dine lavendel til foråret, kan du også gøre det. I så fald er det bedste tidspunkt i marts/april, mens planterne stadig er i hvile.

Når de nye planter begynder at skyde med nye skud, skæres toppen af det første skud. På den måde vil du få en kraftig plante med god forgrening.

IMG_4401

Held og lykke med projektet! Jeg håber, at jeg selv om et par måneder kan vise billeder af mine nye lavendler, som har dannet rødder og er klar til at blive plantet ud! Skriv gerne til mig med dine erfaringer! Jeg har hørt, at man også bare kan stikke en stikling ned i sandet jord, direkte på voksestedet – så kommer der en ny plante. Det har jeg dog endnu ikke haft held til at gøre – måske mangler jeg lige det afgørende fif for at få det til at lykkes 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.